Agris.cz - agrární portál

Energetická účinnost: úspory ušetří miliardy

13. 9. 2012 | APIC-AK

Směrnice o energetické účinnosti, kterou schválilo plénum EP, zavede závazná opatření na úspory energie, mezi která budou patřit renovace veřejných budov, plány na úsporu energií pro energetické společnosti a energetické audity pro všechny velké firmy. Omezení spotřeby energií v EU o 20% by mohlo ušetřit až 50 miliard EUR ročně.

"Tento zásadní předpis není klíčový pouze pro dosažení našich cílů v oblasti energetické bezpečnosti a změn klimatu - bude také znamenat skutečný impuls ekonomice a vytváření pracovních míst. Rozhodující je, že sníží značné a rostoucí náklady na naši závislost na dovozu energie. Ty v roce 2011 představovaly 488 miliard EUR nebo 3,9% HDP, což je strašné zejména v zemích postižených krizí," řekl zpravodaj návrhu Claude Turmes (Zelení/ESA, LU).

Renovace veřejných budov

Směrnice stanoví, že členské státy budou muset každoročně renovovat 3% celkové podlahové plochy "vytápěných nebo chlazených budov ve vlastnictví a v užívání jejich ústředních vládních institucí" (tj.úřadů, jejichž pravomoci se dotýkají celého území členského státu).

Tato povinnost se bude vztahovat na budovy s celkovou užitnou podlahovou plochou nad 500 m², a následně od července 2015 nad 250 m². Členské státy však budou k dosažení odpovídajících energetických úspor moci použít alternativní opatření.

Systémy úspor energie pro energetické společnosti

Energetické společnosti, na které se směrnice vztahuje, budou muset do roku 2020 dosáhnout "kumulativního cíle v oblasti úspor energie u konečných zákazníků." Tento cíl by měl odpovídat od roku 2014 do roku 2020 alespoň ekvivalentu každoročních nových úspor ve výši 1,5% objemu ročního prodeje koncovým zákazníkům, který se vypočte na základě průměrného prodeje během tří let předcházejících vstupu směrnice v platnost.

Z výpočtu lze vyjmout objem prodeje energie využívané při přepravě, je-li zachována ekvivalence.

Energetické audity

Všechny velké podniky budou muset absolvovat energetický audit. Ten bude nutno provést kvalifikovanými a akreditovanými odborníky do tří let od vstupu směrnice v platnost a následně alespoň každé čtyři roky. Malých a středních podniků se tato povinnost týkat nebude.

Finanční mechanismy

Směrnice obsahuje opatření týkající se finančních mechanismů ke zvyšování energetické účinnosti - členské státy budou muset zřizování těchto mechanismů napomáhat nebo využívat stávající mechanismy.

Další postup

Směrnice vstoupí v platnost 20 dní po vyhlášení v Úředním věstníku EU. Členské státy budou mít 18 měsíců na její provedení do vnitrostátních předpisů.

Směrnice byla přijata 632 hlasy pro, 25 poslanců bylo proti a 19 se zdrželo hlasování.

Podrobnosti o všech opatřeních a možných výjimkách naleznete v informativní poznámce (po kliknutí anglicky - odkaz vpravo).

Odkaz : 20120907IPR50808

Plenární zasedání Energetika − 11-09-2012


Zdroj: APIC-AK, 13. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:27