Agris.cz - agrární portál

FAO: Kvůli cenám potravin zatím nejsou nutné krizové schůzky

14. 9. 2012 | ČTK

Kvůli světovým cenám potravin, které letos opět výrazně rostou, není nutné panikařit. Řekl to na dnešní konferenci v Istanbulu šéf Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva. Podle něj v tuto chvíli není důvod ke krizové schůzce v rámci skupiny G20, protože se objevují známky uklidňování situace. 

Za důležité v tomto směru Graziano označil poslední odhady ministerstva zemědělství USA, které podle něj "vyslaly velmi příznivý signál". Ministerstvo snížilo odhad úrody kukuřice v USA výrazně méně, než se čekalo, což vedlo k poklesu burzovních cen této klíčové obilniny. Zpráva naznačila, že rozsáhlá sucha na Středozápadě USA nadělala zřejmě méně škody, než se trhy obávaly. 

Podle Graziana zatím nebude nutné svolávat krizové fórum G20 o cenách potravin. "Je to ale rozhodnutí, které se musí zvažovat týden od týdne. V této chvíli jsou ceny velmi rozkolísané a my je pozorně sledujeme," řekl generální tajemník FAO podle agentury Reuters. 

Cena kukuřice na chicagské termínové burze ve středu klesla o jedno procento na dvouměsíční minimum. Od počátku roku ale je vyšší o 19 procent a cena pšenice vzrostla letos o 30 procent. 

Ceny potravinových komodit letos výrazně rostou třetí rok z posledních čtyř let. Nejhorší sucha v USA za více než půlstoletí spolu s neúrodou v Rusku vyvolávají obavy z opakování hladových nepokojů v rozvojových zemích roku 2008. Někteří členové G20 již naznačovali, že by se měla svolat schůzka "Fóra rychlé reakce", které skupina založila loni, aby se zabývalo abnormálními situacemi na světovém trhu potravin. 


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:12