Agris.cz - agrární portál

Vláda posoudí návrh poslanců využít 2,3 mld. z Pozemkového fondu

14. 9. 2012 | ČTK

Vláda se bude ve středu zabývat poslaneckým návrhem, který umožní vládě použít 2,3 miliardy korun z příjmů Pozemkového fondu ČR na zemědělské, lesnické a vodohospodářské účely. Vláda podle návrhu stanoviska zřejmě jejich novelu neodmítne. Vládní úředníci však poukazují na některá rizika, která jsou s ním spojena. 

Návrh má rozšířit právo vlády použít peníze z fondu například na Program rozvoje venkova na letošní i příští rok v celkovém objemu 800 milionů korun. Na národní podpory zemědělcům by vláda mohla využít letos a v příštím roce 330 milionů korun, stejnou částku by mohla letos vynaložit na programy podpor pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. 

Na vápnění lesů by v letošním i příštím roce mohlo z rozhodnutí vlády jít 140 milionů korun, na výstavbu čističek odpadních vod by vláda mohla letos uvolnit 100 milionů. Na doplňkové platby k přímým platbám by mohlo jít v příštím roce 400 milionů a na pozemkové úpravy pro protipovodňovou prevenci by vláda letos mohla využít 200 milionů korun. 

S návrhem přišli čtyři členové z vedení sněmovního zemědělského výboru Pavol Lukša (TOP 09), Jiří Papež (ODS), Ladislav Skopal (ČSSD) a Pavel Kováčik (KSČM). Sněmovně předložili svůj návrh tak, aby ho mohla schválit již v prvním čtení. 

Vláda v návrhu stanoviska, o němž bude ve středu rozhodovat, upozorňuje na možné negativní dopady předloženého návrhu zákona na státní rozpočet. Například příjmy ministerstva zemědělství by se letos zvýšily o 2,3 miliardy korun, ale část výdajů by přišla na řadu až v příštím roce, což by také zvýšilo schodek státního rozpočtu. Vláda také varuje, že vzhledem k aktuálnímu stavu příjmů a výdajů státního rozpočtu a k prognóze jeho vývoje v příštím roce nelze vyloučit, že příjmy Pozemkového fondu bude nutné použít na jiné priority. 


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:29