Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zvýšily protipovodňovou ochranu v oblasti kolem Velehradu na Uherskohradišťsku

15. 9. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Lesy ČR významně přispěly k celkovému zvýšení protipovodňové ochrany a ke zlepšení vodního režimu oblasti vodního toku Salaška v katastru obce Velehrad, v okrese Uherské Hradiště, ve Zlínském kraji. Jeden z tzv. bezejmenných pravostranných přítoků Salašky podnik, v rámci postupné realizace protipovodňových opatření, přehradil soustavou menších retenčních vodních staveb. 

V krajině se tak díky novým přehrážkám nazvaným Rákoš I a II daří zadržovat větší množství vody a zároveň zachycovat naplaveniny a nečistoty, které by jinak v případě povodňových stavů mohly ohrožovat sídla a vodní stavby ležící níže na potoce Salaška. V současné době je dokončována stavba Rákoš III, která již realizovaná opatření doplní. Celkové náklady na vybudování přehrážek dosáhnou výše takřka 6 milionů korun.

Protipovodňovým opatřením na malých vodních tocích, které mají Lesy ČR ve své správě, je věnována velká pozornost dlouhodobě. Budování přehrážek, vytváření tůní a použití dalších opatření při úpravách toků rovněž přispívá ke zlepšení minimálních průtoků v dobách sucha a tím i k udržení biodiverzity vodních toků. Náklady na péči o malé vodní toky ve správě Lesů ČR ve Zlínském kraji přesáhnou za rok 2011 a 2012 více než 100 milionů korun. V převážně většině se jedná o investiční úpravy vodních toků a odstraňování povodňových škod.

KONTAKT:

Zbyněk Boublík

Tiskový mluvčí Lesů ČR

Tel.: +420 724 813 301

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory:

  • · Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

 


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 15. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 07:49