Agris.cz - agrární portál

Virus hepatitidy E i u prasat v Rakousku

17. 9. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

V rámci šetření nyní rakouští odborníci prokázali přítomnost viru hepatitidy E v populacích domácích prasat pocházejících z různých částí země.

Infekční hepatitida E je onemocnění lidí a zvířat, jejím původcem je RNA virus hepatitidy E (HEV) ze skupiny Hepeviridae a má podobné příznaky jako hepatitida A, ale liší se závažnějším průběhem. Virová hepatitida E se vyskytuje po celém světě, zejména pak v zemích s nedostatečnými sanitárními podmínkami. V posledních letech se ale množí počet hlášení infekcí HEV také z vyspělých průmyslových zemí, kdy u postižených osob zjevně dochází k nákaze ve vlastní zemi. HEV se přenáší převážně fekálně-orální cestou. Inkubační doba onemocnění je zpravidla 2 až 8 týdnů. Přibližně 0,5 % případů končí smrtí. 

Přítomnost viru HEV byla prokázána jak ve velkých početních stavech prasat ve Spojených státech a v Německu, tak i v relativně malých populacích prasat ve Švýcarsku. Kromě toho je virus hepatitidy E rozšířen i v populacích divokých prasat. 

Jak se očekávalo, byl nyní prokázán výskyt HEV i v chovech prasat v Rakousku. Experti z vídeňské univerzity a z agentury AGES (Österreichische Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit) prokázali výskyt HEV v populacích prasat pocházejících z různých částí Rakouska. 

Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift, 125, 2012, č. 7/8, s. 28–289

Objednávka kopie článku 

Další informace:

Hepatitida typu E

EFSA zdůrazňuje prevenci virové kontaminace


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 17. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 19:49