Agris.cz - agrární portál

Za prodej nelegálně vytěženého dřeva bude hrozit vysoká pokuta

18. 9. 2012 | ČTK

Až třímilionová pokuta bude hrozit firmám a podnikatelům za prodej nelegálně vytěženého dřeva nebo výrobků z něj. Počítá s tím vládní návrh zákona o uvádění dřeva a dřevařských výrobků na trh, který vláda předložila Sněmovně. Zákon má pomoci zamezit obchodování s takto vytěženým dřevem i se zbožím, které by se z něj vyrobilo.

Nezákonně vytěženým dřevem bude podle návrhu dřevo z tuzemských lesů, které bylo získáno v rozporu s lesním zákonem nebo jiným zákonem, který upravuje těžbu dřeva. Půjde například o paragraf trestního zákoníku, který jako trestný čin uvádí poškozování lesa. 

Vláda tvrdí, že zavedením tohoto zákona nevzniknou firmám žádné významnější náklady. Argumentuje tím, že již před uvedením na trh funguje v současné době kontrola toho, zda bylo dřevo vytěženo v souladu se zákonem, a to podle lesního zákona.

Zákon zavádí kontrolu firem, které uvádějí dřevo a dřevařské výrobky na trh poprvé. Evropská komise vyhodnotila toto řešení jako nejúčinnější s tím, že ho doprovází nejnižší administrativní zátěž pro úřady i firmy. 

Nezákonná těžba dřeva je přetrvávající a značný problém především z globálního hlediska, uvádí vláda v důvodové zprávě. V Česku nezákonná těžba dřeva představuje podle vlády zanedbatelné riziko v souvislosti s ochranou lesa a poškozováním životního prostředí. Podle vlády je ale důležité podpořit členské státy, které dovážejí velké množství dřeva a dřevařských výrobků ze zemí mimo Evropskou unii, především z tropických zemí, kterých se globální problém odlesňování a nezákonných těžeb týká v největší míře. 

Důvodová zpráva uvádí, že přijatá opatření zabrání na úrovni celé unie prodeji zhruba 16 milionů metrů krychlových nelegálně vytěženého dřeva. Z toho ČR by se mohlo týkat asi 100.000 kubíků takového dřeva a dřevařských výrobků, zejména surového dříví a řeziva.


Zdroj: ČTK, 18. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 02:42