Agris.cz - agrární portál

Bioakademie 2012: Ekologický přístup k živočišné výrobě v jižních Čechách a na Vysočině

18. 9. 2012 | pro-bio.cz

Na ekologické farmy v jižních Čechách a na Vysočině zavede účastníky letošní, již 12. ročník mezinárodní konference ekologického zemědělství Bioakademie. Zúčastnění se 20. a 21. září zaměří na hledání odpovědí na otázky spojených se Společnou zemědělskou politikou Evropské unie (SZP) přímo v praxi. V České republice se odborníci a zemědělci v rámci Bioakademie specializují na problematiku živočišné výroby.

„Ekologičtí sedláci, specializující se na živočišnou výrobu, které s exkurzemi navštívíme, jsou příkladným vzorem pro ostatní. Je třeba sledovat změny v nastavení podmínek Společné zemědělské politiky a jejich promítnutí do nového Programu rozvoje venkova tak, aby naši členové dokázali svou činnost udržet a rozvíjet. Řešit vše přímo v praxi na farmách je mnohem přínosnější a efektivnější, než od stolu v kanceláři,“ sdělil koordinátor Bioakademie 2012, Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Poznatky budou účastníci konference sbírat nejprve v Jižních Čechách u soukromého zemědělce Vladimíra Fajmona z Kaplice. Následně se přesunou na farmu Vlastimila Kamíra, nacházející se na území CHKO Blanský les v Borové u Chvalšin, který kromě koní chová masný skot. Poslední zastávkou bude Agroekofarma Kadeřávek na Českomoravské vrchovině v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Miroslav a Jana Kadeřávkovi se ve Věcově se kromě chovu ovcí věnují i agroturistice. 

„Ekologičtí zemědělci velmi často hospodaří v poměrně neúrodných oblastech, nebo na chráněných přírodních územích. Jejich práce má svá specifika a zároveň obrovský přínos pro životní prostředí nebo rozvoj venkova. Z tohoto důvodu je důležité vyjednání správných podmínek v rámci SZP. Právě nyní je třeba nepodcenit situaci, neboť v současné době probíhá v každém státě EU (včetně ČR) nastavování podmínek pro jednotlivé podpory pro nový Program rozvoje venkova, přímé platby apod. Na tomto procesu se samozřejmě PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců aktivně podílí, “ upřesnil Milan Kouřil.

Večerní workshop v rámci exkurze A bude věnován výměně názorů a zkušeností o stavu chovu hospodářských zvířat ve vztahu ke Společné zemědělské politice. Debatovat se bude také o vyhlídkách, jakým směrem bude živočišná produkce podporována od roku 2014 v České republice, na Slovensku a v Rakousku.  

Další exkurze konané v rámci Bioakademie 2012 se uskuteční na Slovensku a v Rakousku. U východních sousedů se bude řešit nastavení podmínek pro zpracování a odbyt bioprodukce přímo z farem. V Rakousku se zemědělci podívají na kloub problematice rostlinné výroby v ekologickém režimu ve vztahu k SZP.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Poznámky:

Vladimír Fajmon, Kaplice - Soukromé hospodářství o celkové výměře 189 ha s chovem mléčného a masného skotu, produkce kvalitního biomléka. Na farmě zachovávají nadstandardní welfare podmínky pro zvířata, zkoušejí nové metody produkce mléka, sezónní telení dojnic, intenzivní pastvu apod. Kromě mléka mají také zástavový skot. (kontakty: Vladimír Fajmon, Tichá 17, 382 41 Kaplice, tel.: 777 996 102, e-mail: tomas.fajmon@seznam.cz) 

Farma Borová, Borová u Chvalšin-  Soukromá farma s výměrou 220 ha se zabývá chovem masného skotu (Aberdeen Angus) a koní (Český teplokrevník, Apalosa). Prodej hovězího masa ze dvora. Pořádají zde pravidelně závody a soutěže s koňmi. Farma se nachází na území CHKO Blanský les. Pan Kamír byl vyhlášen nejlepším ekologickým zemědělcem roku 2004. (kontakty: Marcela a Vlastimil Kamírovi , Chvalšiny - Borová 44, 381 01 Český Krumlov, tel.: 380 739 251, 724 059 717, e- mail: marcela@kamir.cz, www.farmaborova.cz) 

Agroekofarma Kadeřávek - Hospodaření na farmě bylo obnoveno v roce 1991 a od roku 1992 je provozováno ubytování v soukromí a agroturistika. Statek se nachází na Českomoravské vrchovině v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy. Chovají zde ovce, rozloha se postupem času z původních 25 ha luk a pastvin rozrostla až na 114 ha. Produkují plemenné jehničky a beránky plemene Merinolandschaf a Suffolk, prodávají jehněčí i skopové maso. Od roku 1997hospodaří ekologickým způsobem, který je šetrný k přírodě i lidem. (Kontakty: Miroslav a Jana Kadeřávkovi, 592 44 Věcov 25,  tel.: 566 562 839, 605 853 307, e-mail: info@chalupa-vysocina.cz, www.chalupa-vysocina.cz

PRO-BIO  Svaz ekologických zemědělců v současné době sdružuje 615 ekologických zemědělců, 68 bioprodejen  a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele. Centrála svazu je v Šumperku.  

Další informace poskytne Milan Kouřil, hlavní koordinátor Bioakademie. (tel.: 724 395 536, e-mail: milan.kouril@pro-bio.cz

Více na www.pro-bio.cz/bioakademie/


Zdroj: pro-bio.cz, 18. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:01