Agris.cz - agrární portál

Bendl bude o metanolové aféře v ČR informovat kolegy z EU

19. 9. 2012 | ČTK

Český ministr zemědělství Petr Bendl bude příští týden kolegy z členských států EU informovat o metanolové aféře v České republice. ČTK to dnes sdělily dobře informované zdroje. Zasedání ministrů zemědělství se uskuteční příští týden v pondělí a v úterý. 

"Určitě to tam bude," řekl ČTK jeden zdroj. Oficiálně by Praha o zařazení tohoto bodu na program zasedání měla požádat ve středu. Cílem je poskytnout partnerům v rámci transparentnosti informace o situaci v ČR a o přijatých opatřeních. 

Je rovněž možné, že v rámci ministerské schůzky kvůli problémům s pančovaným alkoholem, který už v Česku zabil přes dvacet lidí, se český ministr setká i s eurokomisařem pro zdraví a ochranu spotřebitele Johnem Dallim. Toto setkání nicméně zatím nebylo potvrzeno. 

Situací kolem smrtících otrav metanolem v Česku se bude tuto středu zabývat také výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin. Informace o situaci v ČR budou poskytovat experti z Evropské komise, která podobné případy monitoruje a případně koordinuje spolupráci mezi členskými státy. 

O zařazení této otázky na program výboru požádal europoslanec za ČSSD Pavel Poc. Jeho postup ale dnes kritizovala jeho lidovecká kolegyně v Evropském parlamentu Zuzana Roithová. "Jednání na výboru si vyžádali europoslanci z ČSSD. Překvapuje mne, že si informace nevyžádali přímo od vlády či příslušných ministrů a svůj záměr dostat téma bez přípravy na jednání výboru nekonzultovali se stálým zastoupením ČR v Bruselu," uvedla Roithová. 

ČR podle ní průběžně partnery informuje. "Česká republika nepřetržitě předává Evropské komisi a ostatním členským státům EU aktuální informace o vývoji metylalkoholové kauzy," řekl k tomu dnes i velvyslanec ČR při EU Martin Povejšil. 

"Děje se tak prostřednictvím zavedených systémů včasného varování, do nichž prakticky každý den vkládají kolegové v ČR vyčerpávající informace. Komise i orgány ve všech zemích EU tak mají k aktuálním informacím o dění v Česku neustálý přístup," zdůraznil český velvyslanec. 

Roithová upozornila, že EP nebude jakkoli rozhodovat o opatřeních přijímaných českými úřady ve snaze dostat situaci pod kontrolu. Výbor se tomu bude věnovat jen 15 minut, podotkla. 

"V dopise předsedovi výboru tito poslanci uvádějí, že celá záležitost má i sociálněpolitický rozměr. Vysvětluje se v něm, že část obyvatel České republiky má silný pocit odcizení, protože byli opuštěni jejich vlastní národní vládou, a proto je nesmírně důležité, aby se tím jeden z výborů Evropského parlamentu zabýval," uvedla Roithová. Jde tak podle ní o snahu přenést domácí předvolební kampaň do Bruselu. 

Další z členů výboru, europoslanec ODS Milan Cabrnoch, vyzval, aby Prahu na zasedání zastupoval ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). "Za neadekvátní považuji i volání dalších českých europoslanců, aby se na patnáctiminutovou debatu do Bruselu dostavil i ministr zdravotnictví Heger, zvláště když zítra zasedá krizový štáb, vláda i Sněmovna," řekla k tomu Roithová.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 01:32