Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR zvýšily protipovodňovou ochranu valašské obce Bystřička

19. 9. 2012 | Lesy České republiky, s. p.

Lesy ČR úspěšně dokončily rekonstrukci vodních staveb na potoce Roušťka, v katastru obce Bystřička, v okrese Vsetín, ve Zlínském kraji.  Kromě zkvalitnění protipovodňové ochrany obce Bystřička přispěl nově upravený úsek i k lepšímu vzhledu této vyhlášené a vyhledávané lokality Valašska.  Obec Bystřička se nachází v půvabné oblasti Vsetínské vrchy, nedaleko přírodní rezervace Klenov. K okolní přírodě velmi citlivá rekonstrukce vodních staveb stála téměř 6 milionů korun.   

V průběhu investiční  akce došlo k opravě celkem šesti poškozených stabilizačních stupňů, poničených dlažeb a výměny kamenného opevnění  koryta toku. Díky nové soustavě jedenácti stabilizačních dřevěných prahů se podařilo zastavit i nežádoucí prohlubování dna. Lesy ČR současně provedly celkovou údržbu břehového porostu – odstranění přestárlých a nemocných dřevin. Již na jaře Lesy ČR doplní břehové porosty výsadbou nových druhů keřů i dřevin, které přispějí ke zvýšení místní druhové biodiverzity.  

Na území obce Bystřička se nachází také hráz známé vodní  nádrže stejného jména postavené v letech 1907 až 1912. Nádrž měla původně sloužit jako zásobárna vody pro budoucí plavební kanál spojující Dunaj, Odru a Labe. Vzhledem k tomu, že k výstavbě kanálu nakonec nedošlo, nachází dnešní vodní nádrž Bystřička díky okolní malebné krajině především rekreační využití. Je ideálním místem pro provozování vodních sportů a rekreačního rybaření.  

Protipovodňovým opatřením na malých vodních tocích, které mají Lesy ČR ve své  správě, je věnována velká pozornost dlouhodobě. Budování přehrážek, vytváření tůní a realizace dalších opatření při úpravách toků rovněž přispívá ke zlepšení minimálních průtoků v dobách sucha a tím i k udržení biodiverzity vodních toků. Náklady na péči o malé vodní toky ve správě Lesů ČR ve Zlínském kraji přesáhnou za rok 2011 a 2012 více než 100 milionů korun. V převážně většině se jedná o investiční úpravy vodních toků a odstraňování povodňových škod. 

KONTAKT:

Zbyněk Boublík 

Tiskový mluvčí Lesů ČR 

Tel.: +420 724 813 301 

E-mail: Boublik@lesycr.cz

Poznámky pro editory: 

  • Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku (což představuje šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR) a pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků (tj. přibližně o jednu třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR).
  • Lesy ČR jsou držiteli Osvědčení o účasti v regionální certifikaci lesů systémem PEFC na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 19. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:35