Agris.cz - agrární portál

Tritikale pro energetické účely dosahuje velmi dobrých výnosů

19. 9. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Odrůda tritikale BALU PZO překvapila v tříletých pokusech vysokým výnosem sušiny a současně dobrou stabilitou rostlin.

V letošním roce jsou poprvé k dispozici výsledky sklizně odrůdy triticale BALU PZO testované výhradně pro energetické využití. Odrůda překvapila v tříletých pokusech vysokými výnosy celkové sušiny a zároveň dobrou stabilitou rostlin. Kromě toho byla Spolkovým odrůdovým úřadem vyhodnocena jako výnosově nejsilnější odrůda tritikale pro energetické účely. První aktuální výsledky sklizně 2012 potvrzují výkonnost odrůdy z hlediska využití celých rostlin.

Výnosy při sklizni celých rostlin jsou srovnatelné s kukuřicí

Podle výsledků Leibnitzova centra pro výzkum zemědělské krajiny ze sklizně 2012 dosahuje BALU PZO při sklizni koncem června výnosu čerstvé hmoty přes 50 tun na hektar a výnosu celkové sušiny 20 tun na hektar při sušině 45 %. Odrůda tak poskytuje srovnatelný výnos celých rostlin jako kukuřice. Ideální termín sklizně je polovina června. Proto odrůda představuje zajímavou a především časně sklízenou alternativu ke kukuřici a mimoto možnost změny osevních postupů pro výrobu bioplynu.

http://www.agrarheute.com/triticale-erreicht-maisertraege


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:12