Agris.cz - agrární portál

Poslanci kývli na novelu zákona o obchodování s povolenkami

19. 9. 2012 | Euractiv.cz

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh nového zákona, který upravuje podmínky obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

V příštím roce odstartuje třetí fáze obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů (evropský systém ETS). Pravidla Evropské unie říkají, že minimálně polovina z výnosů z povolenek musí být členskými státy investována do zelených opatření. Druhou polovinu mohou země využít na jiné oblasti. Evropští lídři se na tom dohodli již v prosinci 2008.  

Čeští poslanci se dnes (19. září) v první čtení věnovali návrhu nového zákona, který upravuje podmínky obchodování s emisními povolenkami v České republice. V hlasování mu dali zelenou. 

Novela například zavádí aukce na povolenky a umožňuje, aby některé povolenky byly distribuovány bezplatně. 

Podle vlády Petra Nečase je cílem návrhu v první řadě upravit postupný přechod od přidělování povolenek zdarma k systému jejich prodeje v aukcích.

V letech 2013 až 2020 bude mít ČR k dispozici celkem 645 milionů povolenek. Celkem 342 milionů emisních povolenek bude prodáváno v aukcích a 303 milionů bude rozděleno zdarma. 


Zdroj: Euractiv.cz, 19. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 18:43