Agris.cz - agrární portál

Dva podniky na Znojemsku chtějí rozšířit chov prasat

19. 9. 2012 | ČTK

Dva zemědělské podniky ze Znojemska se rozhodly rozšířit chov prasat, přestože tento obor živočišné výroby v Česku zažívá velký útlum. Granero Vlasatice chce chovat o 4600 vepřů více, Zea z Hostěradic o 3600 kusů, u obou podniků jde o výrazné navýšení. ČTK to zjistila informačního systému EIA. 

Zea momentálně chová 4300 prasat, výsledný stav má být 7900, Granero chce jít ze 7300 na 11.900. Obě firmy chtějí tento záměr uskutečnit do poloviny roku 2014. Jak ale uvedl předseda představenstva podniku Zea Jiří Pevný, cílový stav je zatím pouze na papíře, dánští majitelé Granera se k situaci momentálně nechtějí vyjadřovat vůbec. "Reagují na situaci, která nás v nejbližší době čeká. Patrně mají přečtený vývoj a jejich prognózy do následujících let jsou pozitivní," míní předseda Regionální agrární agentury Václav Hlaváček. 

Zea hodlá zrušit či výrazně omezit současné objekty v Hostěradicích, Cholupicích a Skalici a vybudovat nový moderní areál po levé straně silnice II/397 mezi Jaroslavicemi a Hostěradicemi. "Kapacity budou převedeny do moderního výkrmu, který bude v dostatečné vzdálenosti od obytných částí obce. Budou odpovídat novým požadavkům a trendům v chovu hospodářských zvířat," píše se v odborném posudku. V plánu je stavba tří moderních hal. 

Granero chce rekonstrukcí navýšit kapacitu současných objektů ve středisku Větrná u silnice II/415 mezi Hevlínem a Hraběticemi, které funguje od roku 1975. V budoucnu zde má být osm hal, které mají zaručit kvalitní prostředí pro zvířata podle současných trendů a požadavků. Haly budou vybaveny špičkovými moderními technologiemi, což zároveň zlepší podmínky ošetřovatelů, píše se ve zprávě. 

Jde o záměr, který se vymyká trendu poslední let, kdy v Česku chov prasat neustále upadal. V roce 2011 byla soběstačnost ve vepřovém masu pouhých 60 procent, čím dál víc se uplatňuje dovoz z okolních zemí. "Ze země, která vepřové exportovala, se stala dovozní země kvůli dotační politice Evropské unie pro nové členské země. Na jižní Moravě jsou to zbytky někdejšího chovu. Ještě se jakž takž drží Zemax Šitbořice, ostatní neměli trpělivost," řekl Hlaváček. Zatímco ještě v roce 2007 se v Česku chovalo podle Českého statistického úřadu 2,830.000 prasat, letos už je to jen 1,579.000. Ministerstvo zemědělství proto v současnosti chystá změny v systému dotací, které by měly pomoci živočišnou výrobu znovu oživit. "Do dvou let přijde doba, kdy bude hlad po vepřovém. Toto není trvale udržitelný stav. Pokud by pokračoval, bylo by to výrazné bezpečnostní ohrožení Česka v otázce potravin," míní Hlaváček. 


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:54