Agris.cz - agrární portál

Sněmovna rozhodne o Státním pozemkovém úřadu asi příští týden

20. 9. 2012 | ČTK

Sněmovna by měla rozhodnout příští týden o vládním návrhu zákona o vzniku Státního pozemkového úřadu, který má od příštího roku nahradit Pozemkový fond a síť pozemkových úřadů. V dnešním druhém čtení poslanci podali několik pozměňovacích návrhů. Kabinet si od vzniku úřadu slibuje úspory administrativních nákladů a agend. 

Nový úřad má nejen spravovat a prodávat státní zemědělský majetek, což nyní dělá fond, ale také vykonávat veřejnou správu v oblasti pozemkových úprav a restitucí. To nyní zajišťuje soustava pozemkových úřadů. Jiří Papež (ODS) dnes navrhl, aby pozemkové úpravy mohly řešit okresní pobočky krajských pozemkových úřadů. 

Sociální demokratka Dana Váhalová (ČSSD) mimo jiné chce, aby byla platnost zákona o rok posunuta. Státní pozemkový fond by tak vznikl až k lednu 2014.

Úpravy předlohy navrhl už dříve i zemědělský výbor. Chce zachovat výhodnější splátkový režim při koupi státní půdy i v případě jejího převodu na příbuzné nebo firmy, v nichž kupující figuroval. Poslanci z výboru navrhli na druhou stranu uzákonit lhůtu, v níž by zůstalo v platnosti předkupní právo státu na prodávané pozemky pro případ porušení podmínek prodeje. 

Další návrhy výboru reagují na církevní restituce, jejichž schválení ale Sněmovna oddaluje. Jde například o to, že církve by neměly nárok na náhradu škody v případě, pokud byl pozemek po červnu 1991 s jejich souhlasem zastavěn a nelze jej vydat. 

Pokud bude vládní návrh zákona schválen, podle důvodové zprávy klesne počet pracovních míst z 1695 na 1346 a mzdové náklady o 150 milionů korun. Na investicích by se příští rok ušetřilo 9,7 milionu korun, na provozu zhruba 69 milionů. 

Nový úřad také bude moci finančně podporovat zemědělce, jak to dnes činí Pozemkový fond. Fond spravuje státní nemovitý a movitý majetek v zemědělství, prodává a pronajímá půdu, převádí majetek státu na obce. 


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 00:05