Agris.cz - agrární portál

MZe chystá proexportní strategii, má být do konce roku

24. 9. 2012 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) připravuje národní strategii pro export zemědělských komodit a potravinářských výrobků. Dokument by měl být hotov do konce roku. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí MZe Jan Žáček. Podle ministerstva a Agrární i Potravinářské komory, by český agrární vývoz, který dnes z více než 90 procent míří do zemí EU, měl do budoucna více směřovat do Ruska a dalších zemí bývalého Sovětského svazu. Pro vývoz zajímavé jsou i Balkán, Středomoří a oblast Perského zálivu. 

Podle Žáčka jsou pro tuzemské vývozce zajímavé především trhy ne příliš vzdálené. Je tomu tak kvůli omezené trvanlivosti potravinářského zboží i z důvodů geografické polohy Česka, jejíž slabinou je chybějící přístup k moři. "Jde tedy hlavně o trhy na východ od nás, trhy kolem Středozemního moře a balkánské země," poznamenal mluvčí. 

Připomněl, že největším agrárním dovozcem z Česka je po státech EU Rusko. Čeští producenti by se do budoucna měli snažit vyvážet především zpracované potravinářské výrobky a speciality s vysokým podílem přidané hodnoty. V současnosti převládá vývoz nezpracovaných surovin, což řada odborníků kritizuje. 

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba koncem srpna na agrosalonu Země živitelka řekl, že jeho úřad pomůže českým zemědělcům s exportem do třetích zemí. Obě profesní komory mu mají do konce října připravit seznamy prioritních exportních komodit a zemí. 

"Agrární komora spolupracuje s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou na projektu podpory exportu agrárních komodit do Ruské federace," řekl ČTK prezident Agrární komory Jan Veleba s tím, že do konce října návrh největší nevládní organizace českých zemědělců Kubovi skutečně předloží. Jako vývozně zajímavé komodity agrárníci vidí osiva obilovin, sadbové brambory, chmel či plemenný dobytek. Česko může Rusům nabídnout také mléčné a masné výrobky, ovoce i agrární technologie. 

Podle mluvčí Potravinářské komory Dany Večeřové by bylo pro Česko prospěšné mít v teritoriích, která jsou vývozně zajímavá nebo kde existují možnosti vzniku společných podniků, svého zemědělského radu. "Rovněž je nezbytné upřesnění a rozdělení kompetencí podpory sektoru mezi ministerstva zemědělství a průmyslu, Státní zemědělský intervenční fond a CzechTrade, případně CzechInvest," podotkla Večeřová. Stát by měl zároveň posílit a upravit aktivity České exportní banky a Exportní garanční a pojišťovací společnosti při podpoře exportu. 

Český agrární vývoz byl loni historicky nejvyšší, když jeho hodnota dosáhla takřka 121 miliard korun. Dosud nejvyšší byl však také dovoz zemědělských produktů a potravin, který se meziročně zvýšil o 15,5 miliardy na 155,5 miliardy Kč. Výsledkem toho byl rekordní schodek téměř 35 miliard korun. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. 

Ruská federace je tradičně největším partnerem ČR v agrárním zahraničním obchodu ze zemí mimo EU s ročním obratem kolem dvou miliard korun. Saldo vzájemného obchodu je pro ČR vysoce aktivní. Nejvíce se na trhu Ruska prosazuje pivo, mák, nečokoládové cukrovinky a syrovátka. 


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:47