Agris.cz - agrární portál

Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělci má letos obec Rudka

24. 9. 2012 | ČTK

Oranžovou stuhu za spolupráci s místními zemědělci získala letos obec Rudka na Brněnsku. Druhé byly Petrovice na Příbramsku, třetí místo obsadila obec Sovětice na Královéhradecku. Výsledky klání, které je součástí soutěže Vesnice roku, dnes byly tradičně vyhlášeny v sídle Senátu. 

Rudka se zhruba 360 obyvateli leží asi 30 kilometrů západně od Brna, přesto si zachovává svůj venkovský ráz s dodržováním tradic. Ocenění získala za příkladnou spolupráci se zemědělskou společností Devět křížů a soukromou farmou Blažek, které napomáhají udržovat zaměstnanost v obci a pomáhají při údržbě cest a veřejných prostranství. V obci jsou aktivní také myslivci a včelaři. 

Cílem soutěže je vyhledávat, zveřejňovat a ocenit příklady dobrých výsledků partnerství obce a farmářů, rybářů nebo zemědělské či lesnické firmy při obnově vesnice a rozvoji venkova. Předmětem hodnocení je podíl zemědělců na zaměstnávání místních občanů, spolupráce vesnice a zemědělců v péči o veřejná prostranství nebo při využívání netradičních zdrojů energií. 

Soutěž o oranžovou stuhu je dvoukolová, poroty posuzují obce nejprve na krajské a pak na celostátní úrovni. Krajští vítězové dostanou od ministerstva zemědělství dotaci 600.000 korun, celostátní vítěz pak dalších 200.000 korun. 

Posláním soutěže Vesnice roku je vyzdvihnout aktivity obcí, jejich představitelů a obyvatel, kteří se snaží zvelebovat svůj domov, rozvíjejí místní tradice a zapojují se do společenského života v obci. Klání poprvé vyhlásil Spolek pro obnovu venkova před 18 lety, oranžová stuha se uděluje od roku 2007. 


Zdroj: ČTK, 24. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 18:42