Agris.cz - agrární portál

Přehlídka minipivovarů nabídne v Ostravě na 40 druhů piv

25. 9. 2012 | FinančníNoviny.cz

Největší přehlídka minipivovarů na Moravě a ve Slezsku se uskuteční 27. a 28. září na Zámku Zábřeh v Ostravě a jeho okolí. Lidé se na šestém ročníku Svatováclavských slavností mohou těšit na čtyři desítky druhů piv od 26 minipivovarů. Oznámili to dnes pořadatelé.

Na přehlídce zaměřené na minipivovary z moravskoslezského regionu budou lidé moci ochutnat i piva uvařená na vzdálených místech republiky. "Poprvé se zúčastní například varnsdorfský pivovar Kocour, pivovar Studánka z Ústí nad Labem, pražská speciálka Pivní rozmanitost představí čtyři pivovary z Čech. Akce se stává největší svého druhu na Moravě a druhou největší v České republice," řekl manažer Zámku Zábřeh Radovan Koudelka.

Minipivovarů podle něj stále přibývá, protože lidé mají o jejich produkci čím dál větší zájem. Přímo na severní Moravě a ve Slezsku už je takových minipivovarů 17. "Nejde nám o výši výstavu. Rosteme v druzích piv, každý se snaží vymýšlet nové speciály. V tomto je naše konkurenční cesta," uvedl Koudelka.

Milovníci piva tak na slavnostech ochutnají klasické, spodně kvašené ležáky, piva svrchně kvašená - pšeničná, ale i piva typu ale či stout. "V nabídce bude pěnivý mok různé stupňovitosti ve škále 11 až 18 stupňů, různých chutí: klasické, ochucené, ovocné, medové či bylinkové," uvedl manažer. Domácí Zámecký minipivovar Pikard připravil na slavnosti třináctistupňový Svatováclavský speciál, což bude pivo druhu Vienna Lager s více než stosedmdesátiletou tradicí.

Návštěvníci mohou očekávat nové rozvržení areálu. Tradiční Pivní ulice už totiž nestačila pojmout davy lidí, jichž loni přišlo za dva dny 12.000. "Lidí bylo hodně a ve středu ulice vznikala zácpa. Podobný zájem očekáváme i letos, proto jsme se rozhodli, že stánky rozmístíme dokola areálu v parku u zámku. Rozšířili jsme i možnosti posezení, takže to pro návštěvníky bude určitě pohodlnější," řekl Koudelka.

Tradici ale pořadatelé neporuší: ulici u zámku na dva dny opět přejmenují na Pivní. Stejně tak se pivo bude tradičně čepovat do skleněných třetinek. Návštěvníkům slavností zahrají skupiny Citron, Peha a Nebe, vystoupí kejklíři či šermíři.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 25. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:24