Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň vinné révy bude o třetinu nižší než loni

25. 9. 2012 | ČTK

Letošní sklizeň vinné révy v Česku bude zhruba o třetinu nižší než loni, uvedl dnes na tiskové konferenci Jan Záhorka z Agrární komory. Úrodu hroznů podle něj poškodily zimní a květnové mrazy. Meziroční propad tržeb pěstitelů Záhorka odhaduje na 500 milionů korun. Vinaři za produkci vína z letošní úrody tak podle něj utrží zhruba o dvě miliardy méně, než z loňské. 

"Jednak byla zimními mrazy velmi výrazně poškozena očka révy. Potom přišel květnový mráz, konkrétně jeden den, 18. května," zdůvodnil očekávaný pokles úrody Záhorka. 

"Těch hroznů je minimálně o třetinu míň, já si dovolím tvrdit, že u některých odrůd v některých oblastech o polovinu míň," řekl ČTK Pavel Pastorek, ředitel firmy Templářské sklepy Čejkovice patřící k největším tuzemským vinařským firmám. Nižší úroda spolu s teplým pozdním létem podle Pastorka naopak nahrává kvalitě vín, které bude z dlouhodobého hlediska patřit k těm lepším. "V současné době, co zpracováváme hrozny, tak se to všechno pohybuje v kategorii pozdního sběru, 21 a více obsah cukru," podotkl. Nicméně dodal, že z pohledu pěstitelů vinné révy letošní rok nebude dobrý. 

Loni tuzemští pěstitelé podle Českého statistického úřadu sklidili dvojnásobek hroznů proti katastrofální neúrodě roku 2010. Na zhruba 16.000 hektarech plodících vinic nasbírali přes 91.000 tun hroznů. Sklizeň byla mírně nižší, než v úrodných letech 2007 a 2008. Podle ministerstva zemědělství z loňské sklizně tuzemští vinaři vyrobili zhruba 650.000 hektolitrů vína. Letošní produkce by se měla podle odhadů úřadu pohybovat kolem 470.000 hl. 

V ČR se podle statistik Svazu vinařů, které mají odlišnou metodiku než ČSÚ, loni sklidily hrozny za 1,7 miliardy korun, což je dvojnásobek roku 2010. Poměrně vysoký byl i výnos z hektaru, který překročil desetiletý průměr a dosáhl šesti tun na hektar. ČSÚ uvádí 5,7 tuny z hektaru. 


Zdroj: ČTK, 25. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:19