Agris.cz - agrární portál

Válka o víno: USA chce označit některá svá vína jako „chateau“, Francie se bouří

26. 9. 2012 | Euractiv.cz

Evropská komise řeší v posledních dnech velmi ožehavé téma. Mezi americkými a francouzskými vinaři se rozhořel spor o to, zda mohou Spojené státy do Evropské unie dovážet víno označované jako „chateau“ či „clos“. Přestože se Paříž snaží se zástupci EU intenzivně vyjednávat, představitelé Unie se klaní spíše na stranu USA.

Experti Evropská komise měli dnes posoudit americkou žádost na zrušení zákazu importu amerického vína označovaného jako „chateau“ nebo „clos“ do EU. Po pondělních rozhovorech mezi představiteli Unie a francouzským ministrem zemědělství Stéphanem Le Follem však bylo toto hlasování odloženo.

Pro Francouze, pro které tato označení symbolizují stovky let vinařské tradice, je rozhodnutí v této otázce více než ožehavé. Obávají se, že toto pojmenování se rozšíří nejen na amerických lahvích, ale začne se objevovat i na těch evropských. Označení „chateau“ je přitom typické především pro vína pocházející z východofrancouzského Burgundska.

I přes odložení hlasování se podle odborníků Evropská komise nakonec přikloní na stranu Spojených států. Podle francouzského ministra zemědělství je pravděpodobné, že Francie bude v této otázce přehlasována.

„Francie je spojena s označením ´chateau´, které pro ni má z hlediska vína speciální význam, ostatní státy takovéto spojení nemají,“ vysvětlil ministr Le Foll důvod, proč se obává, že se ostatní státy za Francii nepostaví. „Čekají nás ještě složitá vyjednávání,“ dodal.

Tradice vs. globalizace

Možnost, že by jako „chateau“ či „clos“ byla označována jiná vína, než ta, která pocházejí z Bordeaux, vyvolává mezi francouzskými vinaři silné emoce.

„V sázce je především úcta k tradici a kvalitě,“ sdělil americkým médiím Laurent Gapenne, který stojí v čele Federation des Grand Vins de Bordeaux. „Evropská komise vymění naše dědictví i ekonomický vliv za cenu globalizace.“

Američané se však odvolávají na to, že v dnešním světě již není místo pro podobné restriktivní praktiky. „Lidé mohou používat slova různými způsoby,“ řekl k tomuto tématu provozní ředitel společnosti WineAmerica Cary Greene.


Zdroj: Euractiv.cz, 26. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 06:24