Agris.cz - agrární portál

Vláda bude jednat o doplňkových platbách zemědělcům

26. 9. 2012 | ČTK

Na národní doplňkové platby českým zemědělcům, známé také pod jménem Top-up, by za letošek mělo směřovat 500 milionů korun, tedy zhruba o 800 milionů Kč meziročně méně. Počítá s tím návrh nařízení vlády, která tento bod ve středu projedná na svém zasedání. Podle materiálu má 400 milionů jít z příjmů Pozemkového fondu ČR a 100 milionů Kč z nespotřebovaných výdajů ministerstva zemědělství (MZe) z minulých let. ČTK to zjistila z informace k materiálu umístěném na webu MZe. 

Platba Top-Up je doplňkem k jednotné platbě na plochu zemědělské půdy (SAPS), která je základní agrární dotací. Prostřednictvím platby SAPS mělo podle dřívějších informaci jít na účty zemědělců zhruba 16,5 miliardy Kč, tedy o více než dvě miliardy meziročně více. Letos by částka měla vzrůst o další 2,4 miliardy Kč, uvedl již dříve ministr zemědělství Petr Bendl. 

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy však kvůli nedávné změně dotačních pravidel ze strany EU hrozí, že většině tuzemských zemědělských podniků nebude možné přesto letos peníze vyplatit. Evropská komise totiž v závěru loňského roku upravila pravidla pro vyplácení platby tak, že hrozí, že v Česku převažující velké podniky na ni nebudou mít nárok. Průměrná výměra české farmy je totiž největší z celé EU. 

V rámci národních doplňkových plateb má být letos vyplacena platba na chmel, přežvýkavce, chov ovcí a koz, na chov krav bez tržní produkce mléka a na brambory pro výrobu škrobu. Opětovně má být zařazena také platba na hektar zemědělské půdy, která loni nebyla součástí národních doplňkových plateb. 

Čeští zemědělci, stejně jako jejich kolegové z dalších zemí, které vstoupily do EU v roce 2004 a později, pobírají na dotacích z EU stále méně peněz než farmáři v původních členských státech. Úrovni dotací ve starých členských státech se tuzemští farmáři ale mohou přiblížit právě díky dorovnávacím platbám z národního rozpočtu. Na dorovnání, které se rok od roku snižuje, zatímco přímé platby z unijního rozpočtu rostou, mají letos nárok naposledy. Od příštího roku by dotační rozdíly mezi členskými státy měly zmizet, nebo se alespoň výrazně zmírnit. 

Dorovnání přímých plateb je pro zemědělce velmi citlivé téma, kvůli němuž v minulosti neváhali opakovaně vyjít do ulic. Například v prosinci 2009 jich proti plánovanému krácení plateb v Praze demonstrovalo na 4000. Sněmovna následně především hlasy levicových poslanců přidala do rozpočtu MZe 1,5 miliardy korun, jak rolníci požadovali. 


Zdroj: ČTK, 26. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:25