Agris.cz - agrární portál

Stát bude znečišťovatelům povolenky prodávat, získá miliardy na ekologii

27. 9. 2012 | Mladá fronta Dnes

Povolenky k vypouštění škodlivin do ovzduší se začnou prodávat v aukcích a státu to přinese desítky miliard korun, které bude moci investovat do ekologických opatření. Poslanci ve středu schválili vládní návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů.

Pro zákon bylo 103 ze 159 přítomných poslanců, podpořila ho vládní koalice, poslanec VV Milan Šťovíček, nezařazení Michal Doktor a Pavel Bém, ale i tři sociální demokraté.

Zákon mimo jiné zavádí aukce na povolenky a upravuje také rozdělení výnosů z jejich prodeje. Státní fond životního prostředí může v příštích sedmi letech získat z prodeje asi 40 miliard korun. Část povolenek se bude přidělovat zdarma, ale jejich počet bude postupně v průběhu let klesat.

Jde o to, aby se zabránilo skokovému nárůstu nákladů firem, a tím zdražení elektřiny či tepla pro spotřebitele, budou část povolenek dostávat zdarma. Ušetřené peníze mají investovat do ekologických opatření.

Podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy z ODS umožní přijetí zákona, který ještě posoudí Senát a prezident Václav Klaus, pokračování programu Zelená úsporám, který dříve sloužil na podporu zateplování budov či energeticky efektivních spotřebičů. Část získaných peněz má jít také na zvyšování energetické účinnosti v průmyslu, zejména v teplárenství.

Podle pravidel Evropské unie musí minimálně polovina výnosů z prodeje povolenek směřovat do ekologických opatření. Druhou může stát použít ve státním rozpočtu na jiné věci.

Bezplatné přidělování povolenek má skončit v roce 2020. V letech 2013 až 2020 bude mít Česká republika k dispozici celkem 645 milionů povolenek, z nichž 342 milionů se bude prodávat v aukcích a 303 milionů dostane průmysl, tedy i elektrárenské firmy, zdarma. Výrobci elektřiny se naopak zavázali, že ušetřené peníze celkem 134 miliard korun, investují do snížení zátěže životního prostředí.

 Autor:Josef Kopecký

Zdroj: Mladá fronta Dnes, 27. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:03