Agris.cz - agrární portál

Český rekonstrukční tým otevřel v Afghánistánu včelařské centrum

30. 9. 2012 | FinančníNoviny.cz

Český Provinční rekonstrukční tým (PRT) v provincii Lógar vybudoval včelařské centrum. Projekt byl financován českou stranou. ČTK o tom dnes informoval major Jindřich Plescher, tiskový a informační důstojník 10. jednotky PRT.

"Náš projekt je v Afghánistánu poměrně unikátní, v Lógaru, v okolních provinciích ani v Kábulu nic podobného zatím neexistuje," uvedla zemědělská expertka z PRT Zuzana Biniová. Centrum bude mimo jiné sloužit k rozmnožování včelstev a produkcí včelích královen.

Včelařské centrum vyrostlo na "zelené louce". Součástí je i nově vyvrtaná studna a vlastní generátor na výrobu elektrické energie. Po obvodu je postavená ochranná zeď. Kapacita provozní budovy a jejího technického vybavení je projektována na 50 tun medu ročně.

Sdružení lógarských včelařů má čtyři sta členů a ročně místní včelaři vyprodukují přes 20 tun medu. "Nově postavené včelařské centrum nám pomůže shromáždit a zpracovat včelí produkty. Budou mít vysokou kvalitu a jistě půjdou dobře na odbyt," řekl při otevření ředitel zemědělského odboru provincie.

"Máme v plánu uzavřít dohodu s místní mlékárnou. Chceme spolu koordinovat spolupráci a prodávat naše výrobky především v Lógaru a v Kábulu. S odbytem problém nemáme. Afghánci mají med rádi," dodal.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 30. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:03