Agris.cz - agrární portál

Svaz vinařů navrhl jedenáct kandidátů do rady Vinařského fondu

1. 10. 2012 | ČTK

Svaz vinařů navrhl jedenáct kandidátů do rady Vinařského fondu. Je mezi nimi například vinař Petr Marcinčák, šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray nebo generální ředitel akciové společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner. Tři kandidáty navrhla i konkurenční Vinařská asociace, která existenci fondu kritizuje. ČTK to řekli zástupci obou sdružení. 

Členům rady fondu končí 6. října čtyřletý mandát. Ministr zemědělství Petr Bendl chce počínaje následujícím dnem jmenovat radu novou. Rada má 11 členů. Devět je jich jmenovaných na základě návrhu vinařských sdružení, jeden je zástupcem Jihomoravského kraje, další obvykle úředník ministerstva. 

"Mezi námi navrženými zástupci jsou většinou vinaři, ale i odborník na marketing Pavel Žufan," řekl ČTK šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray. Kromě jmenovaných svaz navrhl také Hynka Holánka, který je místopředsedou VOC Mikulov nebo Michala Tetura z Velkých Bílovic na Břeclavsku. Kompletní přehled kandidátů zveřejnil svaz na svém webu.

Tři kandidáty nominuje i Vinařská asociace. "Osobně jsem proti existenci fondu, ale nakonec jsme se rozhodli tři kandidáty nominovat. Cílem je změnit fungování fondu a pokud to nepůjde, tak jej zrušit," řekl ČTK Josef Valihrach z Vinařské asociace. Kandidáty sdružení jsou podle něj obchodník s vínem Petr Marek a dále Petr Nejedlík a Jan Horešovský. 

Vinařský fond v posledních letech hospodaří se 70 až 80 miliony korun ročně. Kromě jednotlivých vinařský akcí fond podporuje účast vinařů na zahraničních výstavách, financuje náklady spojené s logem Vína z Moravy, Vína z Čech a podporu Svatomartinského vína. Do fondu platí stát, vinaři, obce, sponzoři i kraje. Z každého litru vína vyrobeného v ČR odvádí firmy 50 haléřů (pokud vyrobí více než 1000 litrů ročně). Firmy platí také 350 korun z každého hektaru vinice (výjimkou jsou majitelé vinic do jednoho hektaru).


Zdroj: ČTK, 1. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 00:21