Agris.cz - agrární portál

Zahrádkářský svaz opět připravuje zákon chránící zájmy zahrádkářů

2. 10. 2012 | ČTK

Český zahrádkářský svaz pracuje na přípravě nového návrhu zákona, který by ochránil zájmy zahrádkářů. Minulý pokus prosadit takový zákon v parlamentu skončil neúspěchem, protože ho vetoval prezident Václav Klaus a Sněmovna už ho nepřehlasovala. "Všechny státy kolem nás zahrádkářský zákon mají, jenom my ne," řekl dnes novinářům předseda svazu Jan Hinterholzinger.    

Řekl to na zahájení výstavy k 55. výročí zahrádkářského svazu, která se až do pátku koná v Poslanecké sněmovně. Zahrádkáři chtějí podle předsedy svazu svojí činností ukázat, že dělají veřejně prospěšnou práci a nechtějí nic, co je proti zákonům. "Ale potřebovali bychom podporu, aby nám nelikvidovali zahrádkové osady, zvláště ve městech. Všude ve světě se zahrádkové osady podporují, a u nás s tím máme velké problémy," řekl Hinterholzinger.    

Nový návrh zákona má být připraven do prosince. Jeho autoři si vzali k srdci některé připomínky a chtějí ho dát všem zahrádkářům k diskusi, aby se k němu vyjádřili. Pak se svaz pokusí návrh zákona dostat do parlamentu. "Chceme, aby zahrádkářská činnosti byla uznána jako veřejně prospěná práce, protože pak se na nás bude pohlížet trochu jinak než jako na soukromníky," popsal Hinterholzinger.    

Dodal, že svaz by také potřeboval, aby se v případě, že se některá zahrádkářská osada bude muset zlikvidovat, za ni zahrádkáři dostali odpovídající náhradu, například jiné vhodné pozemky. Pozemky podle něj získávají spíše jiní zájemci, kteří zahrádkáře přeplatí, a na pozemcích budují třeba parkoviště.    

Místopředseda sněmovního zemědělského výboru Jiří Papež (ODS) je k návrhu zákona skeptický, i když uznává, že zahrádkáři si za svoji činnost podporu politiků zaslouží. "Já se jim snažím vysvětlit, že není doba na to přijímat speciální zákony pro určité druhy činností," řekl ČTK.    

Podporu vidí spíše ve formě dotací na činnost, na vydávání publikací nebo vzdělávání. Uvažovat by se podle něj dalo o přípravě nového Programu rozvoje venkova, který by měl platit od roku 2014. Diskutovat by se dalo například o tom, zda by zahrádkáři ve vybraných lokalitách mohli dostávat třeba příspěvek na údržbu a péči o krajinu. "Je to téma na diskusi," podotkl.    

Český zahrádkářský svaz je občanské sdružení, které má asi 170.000 členů a 3000 základních organizací. Ročně pořádá na 700 výstav.


Zdroj: ČTK, 2. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 00:01