Agris.cz - agrární portál

Pivo nezdražilo kvůli ceně chmele, tvrdí jeho pěstitelé

3. 10. 2012 | ČTK

Pivo nezdražilo kvůli ceně chmele, tvrdí jeho pěstitelé. Úroda sice byla slabší než v předchozích letech, ceny jsou však dané dlouhodobými smlouvami. ČTK o tom dnes informoval Michal Kovařík ze Svazu pěstitelů chmele ČR. Chmelaři tak reagují na tvrzení výrobců piva, kteří zvýšení cen zdůvodňují zdražením surovin, včetně chmele.

"V letošním roce sice dojde k meziročnímu poklesu výroby chmele z důvodu nepřízně počasí, avšak je nutné zdůraznit, že veškerý vypěstovaný chmel je smluvně pokryt v rámci dlouhodobých smluv. Pro porovnání, současná výše pěstitelských cen je bohužel stěží na úrovni počátku 90. let," uvedl Kovařík s tím, že chmel bude přes sucho a vymrznutí kvalitní.

Svaz pěstitelů chmele sdružuje až 95 procent jeho českých pěstitelů. Připouští, že některých pivovarů se zdražení chmele dotknout může. "Vyšší cenu na trhu z důvodu nižší sklizně mohou pocítit spíše pivovary, které neměly uzavřeny dlouhodobé kontrakty pro letošní sklizeň," dodal.

Oproti posledním čtyřem rokům, kdy byla úroda chmele velmi dobrá, se letos výnosy pohybují nejčastěji pod jednou tunou z hektaru, což odpovídá jen dvěma třetinám předchozích let.

Celosvětový trh s chmelem je spíš v útlumu - poslední roky byla ve většině klíčových zemí nadúroda a sklady byly od té doby dlouho plné granulovaného, tedy trvanlivého chmele.

Vloni dospěl vývoj na trhu do paradoxní situace - čeští chmelaři měli výbornou úrodu, menší část jí ale nechali ležet, protože se ani nevyplácelo ji sklízet. Tuna chmele stála v posledních letech pod 200.000 korun, z toho třetinu stojí jen sklizeň.

Letošní nižší úroda bude mít opačný důsledek. Když se to rozpočítá na obhospodařovaných 4366 hektarů chmelnic, na trhu bude chybět přes 1000 tun chmele a jen velmi malé množství ho nebude vázaného dlouhodobými smlouvami. Využívaná plocha navíc kvůli přebytku a nízkým cenám dlouhodobě klesala.

V pondělí zdražil pivo v průměru o tři procenta Plzeňský Prazdroj. Zvýšení ceny se podle pivovaru nejvíce dotkne lahvových druhů. Cena čepovaného Pilsner Urquellu vzrostla o korunu na půllitru. Nejprodávanější desítka Gambrinus ve velkých plzeňských restauracích nezdraží, pokud hostinští nakupují padesátilitrové sudy, tedy nejběžnější balení.

Další pivovary v zemi zatím nezdražovaly, do budoucna to ale kvůli vyšším cenám vstupů nevyloučily. Největší konkurent Prazdroje, Pivovary Staropramen, zatím zdražování svých výrobků v souvislosti s krokem plzeňského pivovaru nechystá. Společnost naposledy zvyšovala ceny sudového a tankového piva loni v prosinci, zdražení piva v lahvích následovalo letos v únoru.


Zdroj: ČTK, 3. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 05:45