Agris.cz - agrární portál

Ve věřitelském výboru Less&Forest zasedne Agrofert i Lesy ČR

3. 10. 2012 | E15 on line

Největší soukromá lesnická společnost Less&Forest z holdingu Less podnikatele Jana Mičánka je oficiálně v úpadku. Krajský soud dnes vyhověl návrhu, který podal sám Mičánek. Důvodem jsou podle něj stamilionové nesplacené závazky, jejichž výše stále narůstá. K těm nejvyšším patří nesplacený úvěr od Agrofert Holdingu Andreje Babiše ve výši 311 milionů korun.

Babiš se v minulosti zajímal o akvizici firmy Less. Babišův Agrofert Holding byl také společně s Raiffeisenbankou, jíž Less&Forest dluží 366 milionů korun, a Lesy ČR jmenován do prozatímního věřitelského výboru. O zjištění úpadku mateřské firmy celého holdingu, Less a.s., o což Mičánek požádal také, zatím soud nerozhodl.

„S ohledem na skutečnost, že dlužník spolu s insolvenčním návrhem podal i návrh na povolení reorganizace, tak soud nerozhodl o způsobu řešení úpadku dlužníka, a toto rozhodnutí ponechal na schůzi věřitelů,“ uvedl soudce Tomáš Jirmásek v rozhodnutí o zjištění úpadku Less&Forest. Schůze se uskuteční 2. ledna. Zároveň soud jmenoval insolvenční správkyni pro toto řízení, kterou se stala Monika Cihelková. Funkci insolvenční správkyně bude vykonávat i u souběžného insolvenčního řízení vedeného u stejného soudu s mateřskou firmou společnosti Less&Forest a celého holdingu, Less a.s.Soud vyzval věřitele, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili do 1. listopadu. Soud také uložil věřitelům, aby nejpozději do 13. prosince předložili soudu svůj návrh na ustanovení konkrétního znalce za účelem ocenění majetkové podstaty firmy, jejíž základní jmění činí podle obchodního rejstříku 127 milionů korun.

Společnosti Less a Less & Forest byly největšími soukromými firmami v oboru a byly považovány i za vítěze loňského tendru státních Lesů ČR na pěstební a těžební práce na léta 2012 až 2016. Obrat celého holdingu loni dosáhl úctyhodných 8,33 miliardy korun, zároveň ale zaznamenal konsolidovanou ztrátu 224 milionů korun. Podle informací z insolvenčního rejstříku dluží firmy skupiny LESS bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun.

V insolvenčním návrhu podnikatel ze středočeské Bohdanče uvedl, že tíživou situaci společnosti Less způsobila z velké části pokračující hospodářská stagnace odvětví, v němž působí, stejně jako změna způsobu prodeje dřeva ze strany hlavního obchodního partnera, tedy Lesů ČR. Změna podle Mičánka vedla k nárůstu cen, za které Lesy ČR své dřevo prodávají. Less na zdražení suroviny tratil odhadem desítky milionů korun a kvůli takzvané indexaci cen vede s LČR i soudní spory. Lesy ale jakýkoliv podíl na špatných výsledcích holdingu odmítli.

Na špatné hospodářské situaci firmy se ale podle dostupných informací podepsala i zřejmě přepálená investice do pily a elektrárny na biomasu v Čáslavi za 1,8 miliardy korun.

Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství dlouhodobě kritizují podobu tendrů LČR, které jsou postaveny pouze na ceně, i to, že se dlouhodobě neřeší spor o indexaci cen dřeva. Podle odhadu Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství se tak loni soukromé lesnické firmy po letech zisků propadly do celkové ztráty 400 milionů korun. Část podniků dokonce ukončila činnost.

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) kvůli osudu obou firem holdingu Less kritizuje vedení Lesů ČR i ministra zemědělství Petra Bendla. Podle ní LESS zvítězil v tendrech Lesů ČR jen díky přemrštěných cenovým nabídkám a bylo jasné, že finanční situace firmy je neudržitelná.

 

 


Zdroj: E15 on line, 3. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 09:07