Agris.cz - agrární portál

Závadný uzený losos nebyl do ČR distribuován

3. 10. 2012 | SVS ČR

Přestože podle informace systémem rychlého varování RASFF závadný uzený losos z Nizozemí nebyl do ČR distribuován, upozorňuje Státní veterinární správa všechny krajské správy, aby prověřily, zda tomu tak je doopravdy.  

První informace se objevila v pondělí 1. října, kdy byl zveřejněn případ propuknutí salmonelózy u lidí po požití uzeného lososa původem z Nizozemí. Onemocnělo již 185 osob. Z informací systémem RASFF, které jsme dnes obdrželi, vyplývá, že závadný výrobek směřoval do Belgie, Německa, Francie, Lucemburska a Švýcarska. Nikoli do naší republiky.

Přesto byly všechny krajské veterinární správy informovány o problému s tím, že mají situaci prověřit, v případě zjištění podezřelé zásilky ji pozastavit a uvolnit ji až po příznivém výsledku vyšetření na přítomnost salmonel.Název výrobku: Uzený losos, různá balení 100g, 200g

Nebezpečí: Salmonela Thompson

Země původu: Nizozemí, Řecko

Producent: Foppen paling en Zalm, Harderwijk,  Nizozemí, NL 6115EG

Foppen Olympic, Preveza 48 100, Řecko

Pokud by si někdo z ciziny dovezl tohoto uzeného lososa od nizozemského popřípadě řeckého výrobce, nechť jej nejí a odstraní.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 3. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 13:32