Agris.cz - agrární portál

Výrobci potravin z východní Moravy získali ocenění Perla Zlínska

8. 10. 2012 | ČTK

Dvě desítky potravin od výrobců ze Zlínského kraje získaly ocenění Perla Zlínska. Představitelé agrární komory a hejtmanství je dnes předali u příležitosti Dne Zlínského kraje. Letos o tento certifikát kvality produktu usilovalo 111 výrobků od 38 žadatelů. Oceněných bylo oproti loňsku o 13 méně. "Ubrali jsme jich schválně, aby se značka stala prestižnější", řekla ČTK ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. 

Ocenění Perla Zlínska získávají regionální výrobci potravin a zpracovatelé českých surovin od roku 2006. Po sedmi ročnících se tímto označením chlubí necelé dvě stovky sýrů, uzenin, nápojů, pečiva a dalších produktů. "Chceme oslovit občany, aby viděli, že jsou tady naši potravináři, kteří umí dobré a kvalitní výrobky. Jsou skutečně lepší než ty, které někdy i dráž nakupují v supermarketech," řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). 

U hodnocených vzorků odborníci posuzují například vzhled, barvu, chuť, vůni či nápad. Porota vybírá nejlepší výrobky v kategorii masné, mléčné, pekařské a cukrářské, zelenina a ovoce, med, alkoholické a nealkoholické nápoje a ostatní. Kromě toho uděluje i Cenu hejtmana Zlínského kraje, která je podle Brázdilové určena pro mimořádné a specifické potraviny, které se odlišují od ostatních přihlášených. 

Letos ji obdržela Stanislava Elšíková z Vizovic za kolekci bio výrobků ze špaldy. Elšíková byla navíc oceněna i v kategorii pekařských a cukrářských výrobků za své bio špaldovo-ovesné sušenky se skořicí pro děti. "Je to úžasný pocit. Ocenění máme podruhé, loni jsme ho dostali za naše slané sušenky. Určitě ta podpora prodeje tady díky Perle Zlínska je. Lidé se dost často dívají na oceněné výrobky," řekla ČTK Elšíková. 

Poptávka po kvalitnějších tuzemských potravinách se v posledních letech zvyšuje, a to nejen ve Zlínském kraji. Lidé si zvykli třeba na farmářské trhy, kde jsou domácí výrobky k dostání. Řada zákazníků je přitom ochotna si za kvalitnější jídlo připlatit. "Tyto produkty jsou vždy o něco dražší než v supermarketech. Je to o lidech, o penězích a o informovanosti. Více se přitom zajímá mladší generace, hlavně maminky s malými dětmi," uvedla Brázdilová. 

Titul Perla Zlínska získávají oceněné potraviny natrvalo. Výrobci mohou známku použít například na jejich obalech. Více informací o soutěži si mohou zájemci prohlédnout na internetových stránkách www.perla-zlinska.cz.


Zdroj: ČTK, 8. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:11