Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští rybáři slibují dostatek ryb i přes letní sucha

9. 10. 2012 | ČTK

Kontrolní odlovy jihomoravských rybářů ukazují, že ani velké letošní sucho neohrozí produkci tržních ryb. Těch by mělo být dostatek i na vánočním trhu, kdy je poptávka největší. Už dříve však vyvstal problém s plůdkovými rybami, který se projeví v budoucnu, řekl ČTK ředitelé dvou největších jihomoravských chovatelů ryb Radek Čučka z Rybářství Hodonín a Roman Osička z Rybníkářství Pohořelice.

"Předpokládáme, že budeme mít nejen očekávané množství, ale že ryby budou mít i dobrou kvalitu. Bude jich dost jak v kategorii výběr nad 2,5 kila, tak v první kategorii do 2,5 kila," řekl Osička, jehož podnik hospodaří na jihomoravských rybnících o rozloze 1690 hektarů. Produkce by měla být na úrovni loňského roku. "Naším cílem není ji zvyšovat, ale udržovat," doplnil Osička. V Hodoníně očekávají standardní výlov. "Loni jsme měli nadstandardní, předloni naopak podměrečný. Tentokrát to bude mezi," řekl Čučka.

Sucho se chovatelům podařilo v létě eliminovat do jisté míry provzdušňováním vody, růstu ryb napomohlo teplé září. Lokálně je však sucho postihlo. Pro Hodonínské je třetinou celkové chovné plochy z 1240 hektarů soustava Lednických rybníků. "Tam nás sucho zasáhlo výrazně a výnosy zde budou nižší. Většinu rybníků máme na Hodonínsku, nějaké na Slovensku a severní Moravě a na nich problém nebyl," sdělil Čučka.

S výlovy již rybáři začali postupně v poslední zářijové dekádě a pokračovat budou do druhé půlky listopadu. Hlavní rybou je kapr, který tvoří až 90 procent produkce, zbytek tvoří tolstolobik, amur či dravci sumec, štika a candát.

Obě rybníkářství pořádají slavnostní výlov, první na rybníku Dvorský v Písečné u Lužic u Hodonína 20.-21. září, následující víkend se koná výlov rybníka Vrkoč u Pohořelic.


Zdroj: ČTK, 9. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:43