Agris.cz - agrární portál

Ministr Petr Bendl: České firmy jsou schopny dodávat do Ruska kvalitní zboží a služby

10. 10. 2012 | MZe ČR

Nové možnosti spolupráce byly tématem dnešního jednání ministra zemědělství Petra Bendla a gubernátora Samarské oblasti Nikolaje Ivanoviče Merkuškina. S ministrem je na návštěvě v Samaře i delegace českých podnikatelů zastupujících zemědělsko-potravinářské firmy, podniky z oborů dopravy, financování, právních služeb a softwaru a také představitelé zájmových organizací a akademické sféry.

„Ministerstvo vytipovalo náměty na spolupráci například v oblasti výzkumu a pěstování léčivých rostlin. Nabízí se například spolupráce ve vodohospodářství a také v rybářském výzkumu a s tím související výměnné stáže studentů,“ řekl ministr Bendl.

Petr Bendl dnes také vystoupil na obchodní konferenci, kde uvedl, že je nutné pokračovat v podpoře zainteresovaných ruských a českých podniků a organizací v oblastech dvoustranné spolupráce. „Jde třeba o budování farem pro chov skotu a živočišnou výrobu, o oblast genetiky rostlin a pěstování chmele, plemenářství, semenářství, testování plemenných zvířat a využívání moderních technologií v zemědělství a potravinářství. O tyto aktivity projevují zájem obě strany,“ řekl ministr zemědělství.

Samarská oblast je jedním z nejvíce urbanizovaných a hospodářsky nejsilnějších ruských regionů. „Cílem rozvoje zemědělství je zlepšení půdní úrodnosti, navýšení produkce hovězího masa, posílení výroby a skladování zemědělských produktů. V těchto oblastech se mohou uplatnit české firmy, které jsou schopny dodávat velmi kvalitní zboží a služby za konkurenceschopné ceny,“ uvedl Petr Bendl.

V oblasti agrárního zahraničního obchodu je Rusko ze třetích zemí dlouhodobě nejvýznamnějším partnerem České republiky. Saldo vzájemného obchodu je přitom pro ČR vysoce aktivní. Kladné saldo mělo v letech 2004 až 2008 rostoucí charakter. V roce 2009 však došlo k propadu vzájemného agrárního obchodu na hodnotu obratu 56,2 milionu EUR (o téměř 35 % oproti zatím nejúspěšnějšímu roku 2008). V posledních dvou letech je patrné oživení vzájemného agrárního obchodu. Kladné saldo se zvyšuje, roste vývoz i dovoz. Obrat agrárního obchodu byl v loňském roce 82,6 milionu EUR, z toho vývoz do Ruska představoval zhruba 92 % obratu (hodnota vývozu 76 milionu EUR a dovozu jen 6,7 milionu EUR). Dlouhodobě kladné saldo agrárního obchodu v roce 2011 dosáhlo hodnoty 69,3 milionu EUR.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 10. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:36