Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR měly za osm měsíců zisk 4,3 miliardy Kč, stejně jako loni

10. 10. 2012 | FinančníNoviny.cz

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) vytvořil za osm měsíců letošního roku hrubý zisk 4,3 miliardy korun. Jde o stejný průběžný výsledek jako v loňském roce, který firma nakonec uzavřela rekordním ziskem 5,28 miliardy korun. Podnik se nyní snaží minimalizovat dopady na hospodaření po krachu největší české lesnické firmy Less & Forest. ČTK o tom dnes informoval mluvčí LČR Zbyněk Boublík. LČR patří polovina lesů v zemi.

Less & Forest, která je největším obchodním partnerem Lesů ČR, je v insolvenci od 1. října. "Lesy ČR neprodleně po vyhlášení insolvence přistoupily k čerpání bankovních garancí na krytí pohledávek z obchodního styku," uvedl Boublík. Podnik také zastavil těžbu dřeva v místech, kde pro něj společnost Less & Forest pracovala. Dodávky dřeva na trh LČR nahrazují jinými cestami, například aukcemi dříví "na pni" nebo zvýšením dodávek z lesních závodů podniku.

Dosavadní výsledky Lesů ČR také podle Boublíka prokazují, že případné neuzavření smluv s Less & Forest nebo jejich předčasné ukončení by bylo pro Lesy ČR nevýhodné. Kdyby LČR v minulosti uzavřely smlouvy s dalším uchazečem v pořadí soutěže, přišel by prý podnik jen v ceně dříví o výnos zhruba 222 milionů korun. Mluvčí také připomněl, že jen pro podezření z možného budoucího úpadku smluvního partnera s ním LČR nemohou ukončit smlouvu.

Zisků v řádu miliard korun podnik dosahuje od roku 2010. Předtím měl zisky ve stovkách milionů. Zvýšení zisků Lesy ČR přičítají novému systému tendrů a prodeje dřeva. Vítězné lesnické firmy dělají ve státních lesích pěstební práce a těžbu, dřevo od podniku kupují a dál je mohou zpracovávat a prodávat. Do konce roku 2010 těžaři prodávali jen polovinu dřeva, druhou polovinu si prodávaly Lesy ČR. Nyní v LČR běží pětiletý tendr na práce a prodej dřeva na pětinu území lesů, smlouvy z něj začnou platit 1. ledna 2013.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 10. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:32