Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR skandály ustojí, Bendl podnik na vládě podrží

11. 10. 2012 | Aktuálně.cz

Politiky ovládaná dozorčí rada si nechá předkládat dotazy novinářů adresované státnímu podniku Lesy České republiky.

I tak vypadá poučení ze závažných pochybení, která zjistila rozsáhlá kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu v hospodaření státního podniku ovládajícího polovinu tuzemských lesů a volnou hotovost v hodnotě 13 miliard korun.

Vyplývá to ze zprávy, kterou ve středu projedná vláda. Kabinetu ji předkládá ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Online deník Aktuálně.cz do ní měl možnost nahlédnout.

Nejvyšší kontrolní úřad podal letos v dubnu na Lesy ČR trestní oznámení pro podezření z porušení povinností při správě cizího majetku. Podniku právě zkrachoval už druhý největší obchodní partner v jeho novodobé historii, opět s hrozbou těžkých dopadů na věřitele a celý dřevařský sektor.

Kdo by ale za těchto okolností čekal hlubší sebereflexi ministra nebo vedení jemu podřízených státních lesů, bude zklamán.

"Pokud chce vláda ke Kontrolnímu závěru přistupovat takto, může rovnou zrušit Nejvyšší kontrolní úřad," glosovala věc místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Vládu za přístup k Lesům ČR tento týden kritizovali i lidovci.

Hlavy padat nebudou

Ministr Bendl a Lesy ČR hned v úvodu bezmála třicetistránkového materiálu odmítají nálezy NKÚ o nevýhodném hospodaření státního podniku poukazem na fakt, že Lesy ČR hospodaří nejlépe ve své historii. O tom, zda je však podnikatelský model kolem kontroverzní Dřevěné knihy trvale ekonomicky a ekologicky udržitelný, však někteří odborníci pochybují.

Dozorčí rada v materiálu pro vládu vedle v úvodu zmíněného opatření navrhuje i některá užitečná doporučení k nápravě, ani ona ale zjevně žádnou revoluci nebo padání hlav nechystá. "Dozorčí rada se zcela ztotožnila se stanoviskem Lesů ČR a prohlásila, že generální ředitel a současné vedení podniku mají plnou podporu všech členů dozorčí rady," stojí v závěru předkládací zprávy.

Titulky, které po zprávě NKÚ zaplavily noviny, si přitom nejspíš vybaví i ti, koho Lesy ČR nezajímají. Drahé nákupy nepotřebných limuzín Audi, neprůhledná správa 13 miliard volných korun, souběh podnikání ředitele Svatopluka Sýkory bez svolení ministra, nevýhodné prodeje strategického majetku v oboře Radějov nebo v rekreační oblasti Kersko, podezřele drahé smlouvy s právníky nebo mediálními agenturami.

Ministr Bendl a Lesy ČR ve své zprávě pro vládu tyto výtky jednu po druhé vyvracejí poukazem na to, že dodrželi zákony a předpisy. Nebo že to, co jim NKÚ vytýká, jim naopak zákon nenařizuje. Popřípadě některá pochybení svalí na předchozí vedení podniku.

"Logický" prodej obory Radějov

Výmluvná je v tomto směru reakce ministerstva na informaci NKÚ (pro daňového poplatníka docela závažnou), že ministerstvo nevyhodnocovalo, jak členové dozorčí rady jmenovaní zakladatelem hájí zájmy státu.

"Ministerstvo si není vědomo žádného předpisu, který byl tímto jednáním porušen," zní reakce ministra Bendla. A podobně formalisticky se nese většina reakcí na výtky NKÚ.

Například u obory Radějov NKÚ Lesům ČR vytkl, že celistvé strategické pozemky v chráněné krajinné oblasti směnily proti svým vlastním zásadám za pozemky rozstrkané do devíti katastrů po celé republice. Celou transakci označil NKÚ pro stát jako nevýhodnou.

Ministerstvo však ve své odpovědi píše, že prodeji pozemků předcházel prodej hájenky a dalších nemovitostí v oboře, které se prodávat mohly. Následná směna strategických pozemků obory do rukou miliardáře Leoše Novotného touto klasickou "salámovou metodou" byla podle ministerstva jen "logickým krokem".

Lesy ČR k tomu už jen dodávají, že směna byla pro stát jednoznačně výhodná a že nepotřebnost pozemků obory prokázal dokument. Ten je však interní.

Ovládá ministr Lesy ČR, nebo naopak?

Jisté pozitivum lze hledat snad v tom, že dozorčí rada navrhuje pár líbivých a snad i důležitých protiopatření. Navrhuje třeba "větší informační otevřenost ve veřejných zakázkách" nebo spolupráci s Transparency International.

Potíž je ale v tom, že většina navržených opatření směřuje k podrobnějšímu informování samotné dozorčí rady. Tento politikům podřízený orgán se však přinejmenším od kauzy Drobil čím dál víc jeví spíš jako součást problému než jako naděje na řešení.

Právě Bendlem předkládaná zpráva, kterou má schválit vláda jako šestnáctý bod jednání, přitom byla příležitostí, jak se Nečasův kabinet mohl pokusit o nápravu v podniku, který BIS dává rok co rok za příklad oblasti veřejné sféry ovládnuté zájmy lobbistů. Mezi ně bývá řazen mimo jiné i Ivo Rittig, který od Lesů ČR získal podezřelé zakázky a který má podle médií blízko k Petru Bendlovi.

Od vládní strany, která zvažuje, že do čela NKÚ pošle Bendlova odvolaného předchůdce a autora Dřevěné knihy Ivana Fuksu, proto zásadnější řez do Lesů ČR není příliš pravděpodobný. Vládní materiál, který si od Bendla v létě po zprávě NKÚ speciálně vyžádal premiér, tak jako by spíš potvrzoval slova pověřeného šéfa NKÚ Miroslava Kaly.

"Ten největší otazník je, zda je tady ministerstvo zemědělství, které má řídit Lesy ČR, nebo je to naopak: že podnik Lesy ČR si sám rozhoduje a v tom lepším případě ministerstvu jen oznamuje, jakým způsobem bude postupovat," zauvažoval Kala v Otázkách Václava Moravce letos v dubnu. Na přímý dotaz, zda si na základě poslední kontrolní akce NKÚ myslí, že platí druhá možnost, odpověděl Kala: "V zásadě ano."

Právě závěrů z této nepohodlné kontrolní akce se teď Bendl a Lesy ČR chtějí na vládě zbavit.

"Zjištění NKÚ mají, až na výjimky, které ministerstvo zemědělství, Lesy ČR, případně předseda dozorčí rady zpochybňují, pouze charakter popisu právně nezávadného skutkového stavu," stojí ve zprávě pro vratký kabinet, který má i bez Lesů ČR ve svých řadách skandálů až nad hlavu.

"Pokud se dnes ministři ztotožní s materiálem, který na vládu předkládá ministr zemědělství, ponesou plnou politickou a osobní zodpovědnost za katastrofický vývoj českého lesnictví v následujících letech a nevylučuji, že pak padnou trestní oznámení i na jednotlivé členy vlády v čele s premiérem," uvádí Kateřina Klasnová.

"Špatně fungující management, na jehož chybná rozhodnutí poukazují odborníci v lesnictví a dřevozpracujícím průmyslu či NKÚ, pokračuje ve stejném způsobu řízení i nadále. Bohužel ministerstvo zemědělství a zodpovědný ministr tuto situaci nijak neřeší," napsal v pondělí první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.


Zdroj: Aktuálně.cz, 11. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:12