Agris.cz - agrární portál

ZUČM: Letošní úroda zeleniny kvůli suchu klesne o deset procent

11. 10. 2012 | ČTK

Tuzemská produkce zeleniny letos kvůli suchému počasí klesne meziročně zhruba o deset procent. Na podzimní etapě výstavy ovoce, zeleniny a školkařských výpěstků Flora Olomouc to dnes řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Jaroslav Zeman. Loni tuzemští profesionální pěstitelé zeleniny díky rozšíření pěstebních ploch a příznivému počasí podle odhadů ZUČM sklidili 294.000 tun zeleniny, meziročně o 60 procent více.    

Nebývalé sucho letos podle Zemana postihlo pěstitele zeleniny na jižní a severní Moravě. "V některých regionech byl tak suchý vzduch, že porosty nebylo možné ani zalévat, takže výnosy jsou mnohde nižší až o 20 až 30 procent. V ostatních oblastech ČR je úroda standardní nebo o něco lepší. Celková produkce bude o něco nižší než loni, pokles odhaduji na deset procent," uvedl Zeman.    

Zelenina se letos v Česku pěstovala na 9500 hektarech polí, což je zhruba stejná plocha jako v roce 2011. V Česku podniká necelých pět stovek zelinářů, jejichž počet se po předchozím poklesu stabilizoval. "Cenově je to letos o něco lepší než loni, kdy byl katastrofální rok kvůli panice kolem šíření nebezpečné bakterie E.coli, která zdecimovala trh a způsobila pád cen. Letos se ceny srovnaly, ale ještě nejsme na předloňské úrovni," podotkl Zeman.    

Více než 75 procent vypěstované zeleniny v Česku se prodává prostřednictvím supermarketů a hypermarketů. Obchodní řetězce jsou podle Zemana tvrdými vyjednavači a když přijde řeč na cenu, tak jejich nákupčí často hrozí dovozem levnější zeleniny ze zahraničí, například Polska.  

Drobní pěstitelé zeleniny se naopak většinou zaměřují na prodej ze dvora a na běžných i farmářských tržištích. Stále více se jich také zapojuje do takzvaného systému bedýnkového prodeje zeleniny.    

Nezanedbatelný je v Česku také podíl samozásobení domácností zeleninou, přestože s měnícím se životním stylem a celoroční nabídkou čerstvé zeleniny v obchodech klesá. Předloni tento podíl dosáhl 13,5 procenta z celkové produkce zeleniny, o rok dříve to bylo 14,5 procenta.    

Průměrná roční spotřeba zeleniny na osobu v Česku se pohybuje kolem 80 kilogramů. Podle dřívějších odhadů ZUČM činil podíl dovážené zeleniny na českém trhu šedesát procent. Česko má u obchodu s čerstvou zeleninou dlouhodobě záporné saldo, které se v posledních letech prohlubuje a v ročním vyjádření činí několik miliard korun.


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 07:03