Agris.cz - agrární portál

Značku Regionální potravina má sedm produktů z Olomouckého kraje

11. 10. 2012 | ČTK

Značku Regionální potravina dnes na festivalu gastronomie a nápojů Olima v Olomouci získalo sedm nejlepších potravin vyráběných v Olomouckém kraji. Mezi oceněnými výrobky jsou například klobásy firmy Váhala, tradiční hanácký koláč z pekařství v Mezicích, pivo z produkce přerovského Pivovaru Zubr či tvarůžková roláda z Loštic. ČTK to dnes sdělil Josef Hlavinka z olomoucké Agrární komory, která soutěž v regionu organizuje.    

"Ocenění jsme letos udělili pouze v sedmi z devíti kategorií. Nejvíce byla zastoupena kategorie masných výrobků tepelně opracovaných a kategorie sýrů včetně tvarohu. Naopak nejmenší zájem jsme zaznamenali u cukrářských a trvanlivých masných výrobků, proto jsme tyto dvě kategorie nevyhlásili," uvedl Hlavinka.    

Značka Regionální potravina patří do kampaně, pomocí které ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů ČR. "Projekt Regionální potravina podporuje ty nejlepší produkty z krajů. Je určena pro střední a malé podniky, tedy ty, které na vlastní propagaci nemají tolik prostředků, a celostátní kampaň jim tak může pomoci proniknout na trh. Spotřebitelé na oplátku dostávají s Regionální potravinou záruku kvality a regionálního původu," podotkl ministr zemědělství Petr Bendl.     Značku Regionální potravina v Česku dosud obdrželo 273 produktů. V roce 2010 bylo oceněno prvních 71 potravinářských výrobků, o rok později 99 a letos 103.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Olomouckého kraje

KategorieOceněný výrobek
Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených masFarmářská klobása tenká(Váhala a spol., Hustopeče nad Bečvou)
Masné výrobky trvanlivécena neudělena
Sýry včetně tvarohuSýr Brníčko zrající(Michal Hrdlička, Brníčko)
Mléčné výrobky ostatníPorubáček, šlehaný tvarohový krém(Zdeňka Horníková, Hustopeče nad Bečvou)
Pekařské výrobky včetně těstovinKoláč hanácký (Jitka Haberlandová, Mezice)
Cukrářské výrobky včetně cukrovinekcena neudělena
Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína)Zubr Gold(Pivovar Zubr, Přerov)
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované forměŠípkový džem (Designfoods, Zábřeh na Moravě)
OstatníTvarůžková roláda(Tvarůžková cukrárna, Loštice)

 Zdroj: Agrární komora


Zdroj: ČTK, 11. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 05:40