Agris.cz - agrární portál

Příšovická mlékárna Plastcom půjde znovu do dražby za 26 mil.Kč

12. 10. 2012 | ČTK

Příšovická mlékárna společnosti Plastcom půjde znovu do dražby. V první aukci na konci září se podnik prodat nepodařilo. Věřitelé se rozhodli snížit vyvolávací cenu z 35 milionů korun na 26 milionů. Dražební jistota je stanovena na 2,5 milionu korun a minimální příhoz 50.000, řekl dnes ČTK Pavel Divíšek, výkonný ředitel společnosti Clanroy, která dražbu připravuje. Termín podle něj zatím stanoven nebyl, uskutečnit by se ale měla co nejdříve.

"Mlékárna už je téměř rok mimo provoz, a čím déle to potrvá, tím budou škody na technologii větší," řekl Divíšek. Zatím se daří technologii udržovat v takovém stavu, že je možné výrobu zhruba do týdne znovu rozjet, pokud budou zaměstnanci. Zájemce o podnik o tom nedávno ujišťoval jeden z posledních zaměstnanců mlékárny Otto Fišer, který s několika dalšími kolegy podnik spravuje a udržuje.

Zpracování mléka má v Příšovicích více než stoletou tradici. Mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 byla rodinnou firmou. Ta v posledních deseti letech do modernizace a nových technologií investovala kolem 150 milionů korun. "Podnik s 50 zaměstnanci zpracovával denně kolem 80.000 litrů mléka, kapacita je ale až 150.000 litrů," řekl Fišer. Nosným výrobním artiklem byly tvrdé sýry typu Eidam, které tvořily 90 procent výroby. Zbylou část představoval tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje včetně sojových.

Výroba v podniku se zastavila loni v listopadu. Od prosince je Plastcom v konkurzu kvůli předlužení. Věřitelům firma dluží více než 95 milionů korun, největším věřitelem je Státní zemědělský intervenční fond, který žádá vrácení dotace téměř 19 milionů korun. Dluhy mlékárny však na případného nového vlastníka, který by podnik vydražil, nepřecházejí. Mlékárnu získá bez starých závazků. Hodnotu firmy, která je poslední velkou mlékárnou v Libereckém kraji, odhadli znalci na 38,888 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 12. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:51