Agris.cz - agrární portál

Sady Schwarz u Rokycan mají za posledních 15 let nejlepší sklizeň

15. 10. 2012 | ČTK

Sady Schwarz, největší jablečné sady na Plzeňsku, budou mít letos nejlepší sklizeň za posledních 15 let. Díky velké úrodě skončí s česáním do poloviny listopadu, o dva týdny později než obvykle. Proti loňsku sklidí letos více než třikrát tolik jablek, asi 1000 tun. Zhruba 70 procent bude konzumní ovoce, zbytek vyveze na džusy a šampony a zpracuje na vlastní mošty. ČTK to řekl Richard Schwarz, spolumajitel sadů ve Vranově na Rokycansku, které sklízejí ovoce z 50 hektarů. Ceny jablek v areálu proti loňsku nezvýší, ovoce budou prodávat až do konce května za pět až 20 Kč/kg.

"U velkoobchodů, které odkoupí dvě třetiny konzumního ovoce hlavně pro supermarkety, se nyní pohybuje cena od sedmi do deseti korun za kilogram a měla by se držet. Vinou nadúrody je nižší než loni," uvedl Schwarz. Podnik nabízí 20 odrůd. Pro velkoobchody zatím jablka skladují, protože lidé mají ovoce na zahradách, takže jablka se neprodávají a navíc jsou jejich ceny nízké. Zhruba třetinu prodají sady samy.

"Některé odrůdy o Velikonocích trochu pomrzly, takže je jich méně. Ale těch, jichž se to netýkalo, je zase extrémně hodně. Ale to, co vytřídíme na konzum, tak má velikost, vybarvení i kvalitu," uvedl Schwarz.

Firma je nyní zahlcena jablky i dalším ovocem od zahrádkářů, kteří chtějí vypálit kořalku. "Prohibice nám udělala reklamu. Pomohla jednak zájmu o námi vyrobené nápoje a také se řada lidí dozvěděla, že vůbec pálenice existují. Letos jsme historicky poprvé plní. Lidé toho vozí hrozně, i 500 kilo. Často ale nemají peníze a platí za destilát postupně," uvedl Schwarz. Z letošní sklizně bude pálit až do března, každou sobotu. Sady vinou růstu cen energií zdražily a účtují si místo loňských 155 korun 160 Kč/l padesátiprocentního destilátu. Ze 160 korun odvedou státu 100 Kč. U moštů, výhradně z vlastních jablek, kterého vyrobí asi 1500 litrů za týden, zachovaly cenu na 20 Kč/l.

Sady nyní využívají 70 brigádníků, což je za poslední léta nejvíce. Loni, kdy byla špatná úroda, jich měly dvacet.


Zdroj: ČTK, 15. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 14:29