Agris.cz - agrární portál

NSS se bude znovu zabývat pokutou 52,8 mil. za kartel pekařů

16. 10. 2012 | ČTK

Nejvyšší správní soud (NSS) se bude znovu zabývat pokutou 52,8 milionu korun za kartel tří pekárenských firem. Krajský soud v Brně na podzim případ vrátil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten ale z jeho rozsudkem nesouhlasí a obrátil se na NSS. ČTK to zjistila z webu Nejvyššího správního soudu.

Případ je z roku 2003, kartel uzavřely společnosti Delta pekárny, Odkolek a Penam. Oba soudy existenci kartelu potvrdily, vedou se ale spory o tom, z jakého hospodářského roku měl ÚOHS pokuty vypočíst.

Podle krajského soudu ÚOHS vztahoval výpočet pokuty, který se odvíjí od hospodářských výsledků firem, chybně především k roku 2002. Naposledy ale o případu rozhodoval v roce 2009 a měl tedy přihlédnout k výsledkům firem za rok 2008. Ty ale ÚOHS začátkem února 2009, kdy o pokutách rozhodoval naposledy, ještě neznal. Nejvyšší správní soud by nyní měl stanovit, jak měl ÚOHS postupovat. Podle úřadu jsou rozsudky NSS a Krajského soudu v Brně rozporné.

Podle ÚOHS se Delta pekárny, Odkolek a Penam nejpozději od září 2003 domlouvaly na zdražení pečiva, chleba a cukrářského pečiva pro své odběratele. Poté jim rozeslaly oznámení o zvýšení cen uvedených výrobků.

Krajský soud v Brně při projednávání případu v roce 2010 uvedl, že žádný z dodavatelů pečiva ani při řízení před ÚOHS, ani před soudem nenabídl žádný jasný srozumitelný argument, proč tito tři dodavatelé pečiva zahájili úkony směřující ke zdražování právě přesně 26. září 2003 dopisy, které měly totožnou formulaci a byly uplatňovány stejně razantně během celého podzimu roku 2003. S těmito závěry souhlasí i NSS.

Podle dřívějších vyjádření zástupců pekárenských firem jsou tvrzení, že se dopředu kontaktovaly, jen spekulace. "Ve stejnou dobu zdražilo několik tisíc subjektů. Zbytek trhu neporušil právní předpisy, to považujeme za absurdní," řekl předloni u soudu právní zástupce jedné z firem Pavel Dejl.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 08:33