Agris.cz - agrární portál

První farmářský obchod na Plzeňsku už pronikl mimo krajské město

16. 10. 2012 | ČTK

Nově otevřený farmářský obchod v Klatovech bude splňovat striktní podmínku nové Asociace farmářských trhů ČR (AFT), a to, že minimálně 50 procent prodávaného zboží bude z místního regionu. V tomto případě ze Šumavy, tedy z Klatovska, Železnorudska a Sušicka. Krám, který se otevře ve středu, bude vůbec první svého druhu mimo Plzeň, kde už fungují čtyři. Důvodem vstupu do druhého největšího města kraje je velký úspěch přes rok fungujících farmářských obchodů v Plzni, řekl ČTK jednatel Farmářského obchodu s.r.o. Tomáš Popp. 

Ten jako zástupce občanského sdružení Envic společně se dvěma spolky z Prahy a Roudnice nad Labem založil v září asociaci, která, podobně jako ve Velké Británii, definuje standardy, k nimž se musí producenti zavázat. Přísný kodex a prověřování prodejců má zvýšit důvěru zákazníků a zamezit, aby se na trzích objevovali překupníci s ovocem a zeleninou ze supermarketů. Podle Poppa nejsou farmářskými trhy stánky v obchodních centrech nebo na parkovištích a podíl zahraničních potravin mohou mít do deseti procent a jen takových, které nemají ekvivalent v ČR. 

Farmářské obchody nabízejí potraviny od malých a středních zpracovatelů, pěstitelů i chovatelů. "Všechny máme osobně vyzkoušené. Prodáváme jen to nejlepší, co produkují" řekl. V Klatovech také husy, kuřata, zeleninu, sušené houby, mléčné výrobky a medové víno. 

Popp s Envicem pořádají v Plzni farmářské trhy třetím rokem; udržují si 50 prodejců ze západu i jihu Čech. Jako reakce na ně vznikl v Plzni loni v květnu první farmářský obchod v Plzni, druhý letos v březnu. Nabízejí až 400 položek. Poptávka mírně roste; Klatovy ukážou, zda má cenu postupovat do dalších okresů, řekl Popp. Plzeň už je nasycená. Podle Poppa jsou produkty z trhů a obchodů mnohdy levnější než v supermarketech. Zejména u zeleniny, ale také u pečiva, uzenin a mléčných výrobků. Pokud se to propočítá na procenta tuku a masa, dodal. 

Loni se podle veterinární správy konaly farmářské trhy na 170 místech ČR, letos je jich více. Obnovují téměř zaniklou tradici pouličního prodeje potravin. Ministerstvo zemědělství, které loni zveřejnilo dobrovolný kodex trhů, bylo jedním z iniciátorů založení AFT.


Zdroj: ČTK, 16. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:22