Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR obnovily tři vodní nádrže v Chřibech

17. 10. 2012 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky obnovil tři vodní nádrže v Chřibech. Nádrže se nacházejí na území lesnického revíru na potoce Vrbka u Otrokovic na Zlínsku, nesou název Račák, Ujmiska a Tabarky. Rekonstrukce stála přes 2,2 milionu korun, z toho 1,5 milionu pokryly evropské dotace. Nádrže přispívají k zadržování vody v krajině, pomohou také zpomalit odtok případných přívalových srážek v povodí Vrbky, informoval dnes ČTK mluvčí podniku Zbyněk Boublík.    

Původní retenční nádrže byly ve špatném technickému stavu a přestaly svoji funkci plnit v druhé polovině 20. století. "Musely být vypuštěny s ohledem na hrozící nebezpečí jejich protržení při vyšších průtocích," uvedl mluvčí.    

Na nádržích se opravily hráze, vybudovala se nová vypouštěcí zařízení a odtěžily se nánosy. Nádrže také zvyšují biodiverzitu v lese, v jedné nádrži například žije zákonem chráněný skokan štíhlý, čolek horský a rak říční, řekl Boublík s tím, že nádrže mohou v případě nutnosti sloužit i jako zásobárna vody pro hašení požárů.

Lesy ČR obhospodařují více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, který tvoří asi polovinu lesů v republice. Pečuje o více než 39.000 kilometrů vodních toků.


Zdroj: ČTK, 17. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:04