Agris.cz - agrární portál

Soudní dvůr vyhověl žalobě Evropské komise v kauze pomazánkového másla

18. 10. 2012 | MZe ČR

Soudní dvůr v Lucemburku dnes svým rozsudkem vyhověl žalobě Evropské komise (EK) proti České republice. Soudní dvůr určil, že Česko tím, že umožňuje uvádět na trh výrobek pod obchodním názvem „pomazánkové máslo“, přestože nesplňuje požadavky nařízení (č. 1234/2007) pro používání pojmu „máslo“, neboť obsahuje nižší podíl mléčných tuků, nesplnilo povinnost vyplývající pro něj z práva Evropské unie.

Česká republika bude text rozsudku pečlivě analyzovat a případně zahájí kroky ke změně vyhlášky č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, která by podle verdiktu měla být v rozporu s výše uvedeným nařízením.

„Rozsudek posuzujeme a je třeba jej respektovat, nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení „pomazánkové máslo“ na seznam výjimek, aniž by provedla řádný komitologický postup. Budeme rovněž analyzovat, zda nám i po osmiletém úsilí dnešní verdikt dává v Unii ještě nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu tohoto českého výrobku s více než třicetiletou tradicí. Pokud ano, určitě jej využijeme,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 % hmotnostních mléčného tuku a nejméně 42 % hmotnostních sušiny. Podle evropské legislativy je „máslo“ pouze výrobek s obsahem nejméně 80 % mléčného tuku, „třičtvrtětučné máslo“ (60 – 62 %) a „polotučné máslo“ (39 – 41 %). Všechny ostatní výrobky mají mít označení „roztíratelný tuk“ s udáním procenta tuku. Nařízení ale umožňuje označovat odlišně výrobky, jejichž přesná povaha vyplývá z tradičního používání, nebo pokud se označení jasně používají pro popis charakteristické vlastnosti výrobku.

Kateřina Böhmová

ředitelka Odboru komunikace MZe


Zdroj: MZe ČR, 18. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 19:12