Agris.cz - agrární portál

O Velebově setrvání v čele Agrární komory rozhodne představenstvo

22. 10. 2012 | ČTK

O tom, zda současný prezident Agrární komory (AK) Jan Veleba setrvá po svém zvolení do Senátu v čele největší tuzemské nevládní organizace zemědělců, rozhodne představenstvo komory. Pokud bude představenstvo chtít, aby vedl komoru dál, je Veleba, jehož mandát prezidenta končí za rok a čtvrt, připraven setrvat. Nově zvolený senátor to dnes uvedl v rozhovoru pro ČTK.    

"Jedna možnost je, že skončím, svolá se mimořádný sněm Agrární komory, který zvolí nového šéfa. Druhá možnost je, že dokončím svůj volební mandát současně při vykonávání funkce senátora," uvedl Veleba. Nejbližší schůze představenstva komory se uskuteční tuto středu, není však prý jasné, jestli se na ní rozhodne.    

Podle Veleby by z hlediska politického vlivu pro Agrární komoru bylo přínosné, aby její šéf byl zároveň senátorem. "Z tohoto důvodu jsem připraven tuto variantu přijmout a ten mandát dokončit," poznamenal Veleba, který své zvolení chápe také jako ocenění práce Agrární komory.    

V Senátu se Veleba chce soustředit především na problematiku venkova, zemědělství a potravinářství, kterou podle něj politici v posledních letech dost přehlížejí. V politice chce také pracovat na návratu slušného chování a morálky.    

Pětašadesátiletý Veleba ve víkendovém druhém kole voleb do horní sněmovny ve volebním obvodě Chrudim porazil Tomáše Škaryda (ČSSD), když získal 59,7 procenta hlasů. Veleba usedne do senátního křesla po Petru Pithartovi (KDU-ČSL), který se tentokrát už volebního klání nezúčastnil.    

Veleba kandidoval jako nezávislý. V čele českých zemědělců je od března 2005. Patřil k zakladatelům Strany venkova, z níž vystoupil v roce 2002. V roce 2010 úspěšně kandidoval do zastupitelstva Velkého Meziříčí jako bezpartijní za ČSSD.    

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou a Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity a pracoval v různých funkcích na státních statcích. Byl také spolumajitelem a jednatelem firmy JHYB, zaměřené na chov prasat.    

Agrární komora je největší nevládní organizací zemědělců v Česku. Její členové hospodaří na více než 70 procentech zemědělské půdy v zemi. Členské podniky zaměstnávají zhruba 103.000 lidí. Komora kromě zemědělců sdružuje lesníky, potravináře, ale například i včelaře.    

Podle informovaných zdrojů blízkých vedení Agrární komory je největším kandidátem na Velebova nástupce současný viceprezident Bohumil Belada. Jako o dalším možném uchazeči se v kuloárech mluví o Velebovu předchůdci a dnešním šéfovi jihomoravské pobočky komory Václavu Hlaváčkovi.


Zdroj: ČTK, 22. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 01:44