Agris.cz - agrární portál

Farmáři se usazují v kamenných obchodech

23. 10. 2012 | E15 on line

Dříve ojedinělí obchodníci s potravinami z farem a od malovýrobců rozjíždějí byznys. Nejdál je řetězec Náš grunt, který provozuje sedmnáct prodejen a do konce roku jich chystá celkem dvacítku. Firmu založili podnikatelé Jiří Málek a Aleš Kotěra přede dvěma lety.

Síť nyní budují i pomocí franšízových licencí. Plánují, že během příštích tří let dosáhne Náš grunt až padesátky prodejen. S konceptem teď expandují i na Slovensko. Sortiment se soustředí hlavně na mléčné výrobky, maso a uzeniny, pečivo, koření a některé druhy trvanlivých potravin.

Při výběru nové provozovny posuzujeme kupní sílu města a lokalitu, kde se pohybuje naše cílová skupina. Pečlivě postupujeme i při výběru regionálních dodavatelů,“ tvrdí jednatel Málek. Ne vždy ale jde o lokální firmy. Na pražský trh například dodává mléčné výrobky mlékárna Lacrum ve Velkém Meziříčí. Drtivou většinu dodavatelů každopádně tvoří menší a střední tuzemské firmy.

"Síť Náš grunt plánuje, že během příštích tří let dosáhne až padesátky prodejen. Se svým konceptem právě expanduje na Slovensko."

Viditelné označení původu výrobků je předností i další vznikající sítě obchodů Sklizeno. Ta zvolila větší formát samoobsluh. Rovněž česká firma Profor, která s konceptem přišla, má zatím jednu vlastní prodejnu v Brně a po dvou franšízových v Praze a rovněž v moravské metropoli. Druhý pražský obchod se připravuje. Majitel značky David Kukla zdůrazňuje, že nejde o úzce vymezený obchod se zdravou výživou, ale o prodejnu k rodinnému nákupu. I zde jasně převládají tuzemští dodavatelé, třeba koření ale Sklizeno nabízí od rakouské firmy.

Třetí kamennou prodejnou s ambicí růst je Statkářův dvůr z Hradce Králové. Ten nabízí také rozvoz sezonní zeleniny a ovoce v takzvaných farmářských bedýnkách.


Zdroj: E15 on line, 23. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:16