Agris.cz - agrární portál

Vepřové maso z Maďarska vydávané za hovězí je i na Slovensku

23. 10. 2012 | ČTK

Obarvené vepřové maso, které Maďaři vydávali za hovězí, se po Švédsku dostalo také na Slovensko. Veterináři podle portálu Sme.sk prozatím nevědí, kolik obarveného masa na Slovensku je a zda se dostalo do prodeje.    

Podvod vyšel najevo zhruba před týdnem ve Švédsku. Dodávky masa si zde nechali prověřit dovozci, kterým se nezdála barva.    

Na Slovensku se o odhalení postarali rovněž obchodníci s masem. Jeden ze slovenských dodavatelů při testování zjistil, že várka údajného hovězího obsahuje 20 procent červené vody. Vzorek proto odnesl do laboratoře, která zjistila, že skutečně nejde o hovězí. Látka, kterou bylo maso obarveno, nebyla podle televize Markíza prozatím identifikována.    

Švédští hygienici stáhli z obchodů a restaurací nejméně 3,5 tuny podezřelého masa. Zatím není jasné, kolik takového masa je na Slovensku. Tamní úřady prověřují, zda vůbec opustilo velkosklady, dovozce totiž tvrdí, že ho dále neprodával.    

Maďarský vývozce se podle všeho pokoušel na záměně vydělat. Vepřové je totiž levnější než hovězí. Hygienici záměnu považují za nebezpečnou, protože zpracování vepřového vyžaduje vyšší teploty než hovězí. Při nedostatečné tepelné úpravě totiž mohou přežít někteří parazité nacházející se ve vepřovém mase, což může vést k vážnému onemocnění.


Zdroj: ČTK, 23. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 14:52