Agris.cz - agrární portál

Chorvatští zemědělci vylévají kvůli nízkým cenám mléko do polí

24. 10. 2012 | ČTK

Chorvatští zemědělci tento týden protestují proti podle nich příliš nízkým výkupním cenám mléka. Zastavili jeho dodávky a na 70.000 litrů ho dnes rozlili do pole v oblasti města Dakovo na východě země, informuje internetový portál BalkanInsight. Stejným způsobem protestovali čeští mlékaři na podzim 2009.    

Do mlékáren se kvůli bojkotu nedostal v pondělí i dnes milion litrů mléka, tedy asi tři čtvrtiny denní produkce. Farmáři požadují, aby se výkupní cena za litr zvýšila ze současných dvou kun (6,6 koruny) na 4,05 kuny. V chorvatských obchodech podle agentury APA lidé za litr bílé tekutiny platí okolo 5,5 kuny.    

Ministerstvo zemědělství vyzvalo nespokojené chovatele, aby protest ukončili a znovu obnovili dodávky mléka. Vzkázalo jim, že výkupní ceny určovat nebude. Resort ale pro ně vyčlenil podporu na dojnice ve výši 167 milionů kun.    

Nespokojení zemědělci se bojí o osud svých hospodářství. Podle údajů ministerstva zemědělství loni skončilo 2288 farem produkujících mléko, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo 963 farem.    

Zemědělci varují, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, zablokují hraniční přechody, aby zabránili dovozu mléka do Chorvatska.    

Agentura APA připomíná, že zemědělci proti nízkým výkupním cenám protestovali už letos v únoru, své požadavky ale prosadit nedokázali.    

Stejným způsobem jako nyní v Chorvatsku protestovali v říjnu 2009 proti nízkým výkupním cenám mléka zemědělci v Česku. Do polí vylili stovky tisíc litrů, mlékárny následně výkupní ceny postupně zvýšily.


Zdroj: ČTK, 24. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:20