Agris.cz - agrární portál

Do mikroregionů Moštěnka a Holešovsko míří z EU další miliony Kč

25. 10. 2012 | ČTK

Zemědělci a potravináři v mikroregionech Moštěnka na Přerovsku a Holešovsko na Kroměřížsku dostanou z Programu rozvoje venkova dalších 2,5 milionu korun. Dotaci si rozdělí pět ze sedmi projektů přihlášených do osmé výzvy MAS (místní akční skupiny) - Partnerství Moštěnka, která byla vyhlášena v 17. kole Programu rozvoje venkova/Leader.    

Místopředsedkyně MAS - Partnerství Moštěnka Markéta Kropáčková dnes ČTK řekla, že finanční podpora tentokrát směřuje do cestovního ruchu, modernizace zemědělských podniků a zvyšování hodnoty potravinářských produktů.    

Největší dotaci, rovný milion korun, získalo Agrodružstvo Roštění na Holešovsku. Peníze společnost investuje do stavby nového ubytování na místní farmě. "Nejen že se posílí ubytovací kapacity na Holešovsku, kterých tu není mnoho, ale pobyt na farmě zájemcům také umožní podívat se zblízka na to, jak současné zemědělství funguje, jak se například chovají krávy a další hospodářská zvířata," podotkla Kropáčková.    

Dalším úspěšným žadatelem je společnost Zámoraví, která díky dotaci 286.000 korun pořídí peletovací linku a horkovzdušné kotle, což firmě umožní využít rostlinné zbytky k výrobě pelet a jimi vytápět vlastní objekty. Společnost MG servis Sazovice obdrží dotaci 490.000 korun na novou technologii, která zlepší zpracování zemědělských a potravinářských produktů z masa.     Podporu získali i dva zemědělci z Bochoře na Přerovsku. Farmář Jiří Dostál pořídí díky dotaci 294.000 korun nový postřikovač a Jaromír Dostál kolový nakladač, na který dostal příspěvek 459.000 korun.    

Další výzvu k předkládání žádostí o dotace plánuje MAS - Partnerství Moštěnka vyhlásit v listopadu. Finanční příspěvky budou moci tentokrát získat projekty zaměřené na občanské vybavení a služby, zakládání podniků a zvyšování hodnoty zemědělských a potravinářských produktů. "Výše finančních prostředků, které budou alokovány do deváté výzvy, by měla být známa koncem října," řekl předseda MAS - Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák. 

Místní akční skupiny jsou organizace, které zaštiťují partnerství starostů obcí, podnikatelů, neziskových organizací či spolků v určitém regionu. V MAS - Partnerství Moštěnka je téměř 70 členů. Pocházejí z 22 obcí mikroregionu Moštěnka v Olomouckém kraji a 23 obcí mikroregionu Holešovsko ve Zlínském kraji.


Zdroj: ČTK, 25. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 05:04