Agris.cz - agrární portál

Geneticky modifikovaná kráva dává hypoalergenní mléko

25. 10. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Novozélandští vědci vyšlechtili krávu, jejíž mléko neobsahuje alergenní protein beta-laktoglobulin.

Novozélandští vědci poprvé pomocí metod genového inženýrství vyšlechtili krávu, u níž je blokován gen pro protein beta-laktoglobulin, který je hlavním alergenem kravského mléka. Vzhledem k tomu, že tento protein vyvolává alergické reakce u 2 % kojenců, mohlo by hypoalergenní mléko vzbudit velký zájem. Dosud používané dodatečné ošetření mléka je totiž velmi nákladné.

Vědci vnesli malý úsek genu do genomu oplozených kravských vaječných buněk. Díky tomu buňky produkovaly malé molekuly, které blokují gen pro mléčný protein. Mléku telete tak nejenže chybí alergenní beta-laktoglobulin, ale obsahuje také dvojnásobné množství kaseinu, jak uvádějí vědci z Hamiltonu.  Mléko tak obsahuje více kalcia a je také obzvlášť vhodné pro výrobu sýrů.

Skutečnost, že tele nemá ocas, však podle novozélandských vědců s genetickou modifikací nesouvisí. Vědci se domnívají, že vybrané buňky klonů v sobě náhodně nesou tuto mutaci.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Genveraenderte-Kuh-gibt-allergenfreie-Milch-956099.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 25. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:10