Agris.cz - agrární portál

Senát asi sníží poplatky za zábor půdy pro průmyslové zóny

26. 10. 2012 | ČTK

Senát asi doporučí snížit poplatky za zábor zemědělské půdy pro rozšíření průmyslových zón. Poplatky by se podle návrhu senátorů ODS a ČSSD měly vrátit na zhruba předloňskou úroveň. Snížení žádal mimo jiné Svaz měst a obcí (SMO). Podle tvůrců novely o ochraně zemědělského půdního fondu je to v souladu s chystaným obsáhlejším návrhem ministerstva životního prostředí.    

Novelu dnes Senát podpořil v prvním čtení. Před dalším kolem schvalování ji projednají výbory zemědělský, pro veřejnou správu a ústavně-právní.    

Poplatek by se měl podle předlohy snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou- až devítinásobek. Zvýšení bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Fotovoltaický boom byl ale mezitím omezen jinými nástroji, uvedli autoři novely v čele s Veronikou Vrecionovou (ODS).    

Senátorka uvedla, že díky příliš vysokým poplatkům stát na nich loni dostal jen 30 milionů korun místo očekávaných 1,7 miliardy korun. Například v Karlovarském kraji postihlo zvýšení poplatků chebskou průmyslovou zónu. Podle chebského starosty Pavla Vanouška (ČSSD) se totiž cena zvýšila ze 60 na 360 korun za metr čtvereční půdy.    

Senátoři proto v souladu s požadavky SMO navrhli, aby se v případě rozšiřování průmyslových zón poplatky nenásobily koeficienty za ochranu vodních zdrojů. Podmínkou ale bude, že pozemky budou tvořit souvislou plochu a jejich vynětí bude v souladu platným územním nebo regulačním plánem. Senátoři návrh předložili také kvůli zpoždění s přípravou rozsáhlejší ministerské změny zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.    

Novela by měla také zrušit poplatky za vynětí pozemků ze zemědělského půdního fondu kvůli stavbě silnic, plynovodů, elektrického vedení. Podobnou úpravu požadoval vložit už v dubnu senátní hospodářský výbor do vládní novely zákona o investičních pobídkách, horní komora mu ale nevyhověla. Senátoři změnu zdůvodňují tím, že poplatky představují mnohdy zatížení veřejných rozpočtů a jsou často jen neúčelným "přehazováním" finančních prostředků mezi veřejnými finančními zdroji.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 10:48