Agris.cz - agrární portál

Čuba po letech zase šéfuje zemědělství. Otázkou je, co na kraji zmůže

26. 10. 2012 | iDNES.cz

Proslulý agronom František Čuba načíná novou kapitolu svého veřejného života.  Stane se ve Zlínském kraji radním přes zemědělství. Lidé z oboru mu drží palce,  myslí si ale, že jim moc nepomůže.

Od krachu JZD Slušovice, z něhož Čuba vybudoval vlivný agrokombinát, sice  uplynulo už přes dvacet let, Čuba ale ctí stejný model fungování dodnes. Mluví o  vzniku koncernu, který by pomohl všem: malým i velkým podnikům.

Nosí v hlavě i další originální myšlenky. Je třeba odpůrcem dotací pro zemědělce.  Brzy usedne do křesla krajského radního. Pokusí se pozvednout zdejší skomírající  zemědělství. Lehké to ale mít nebude.

"Bude zřejmě chtít přenést své minulé zkušenosti do současnosti. Držím mu  palce, ale zemědělská politika se dělá především na státní úrovni," říká končící  krajská radní Milena Kovaříková, která měla v kompetenci zemědělství i životní  prostředí.

Čuba bude oproti ní mít výhodu, že mu kraj ušil funkci na míru. Má za úkol  starat se pouze o zemědělství, jemuž rozumí jako málokdo.

Kraj  má v zemědělství omezené možnosti, upozorňuje politolog

A podle politologa Karla Kouby je na místě, že má takové privilegium. "V tom žádný problém nevidím," uznal Kouba. Upozorňuje ale stejně jako Kovaříková na  úskalí, jež plyne z malých kompetencí.

"Kraje mají v otázce zemědělství velmi omezené možnosti, jak toto odvětví  ovlivnit, na rozdíl od školství nebo zdravotnictví. Takže i když má František Čuba vize, jak by mělo zemědělství fungovat, v rámci kraje je uskuteční jen  velice těžko," myslí si Kouba.

Právě tohle může být problém celého Čubova působení v politice. Nikoliv  koaliční spory, intriky či pomluvy. Ale svázané ruce.

Hejtmanství nedává zemědělcům dotace. Pomáhá jim hlavně s prezentací výrobků u nás i v zahraničí. Podílí se například na soutěži Perla Zlínska o nejlepší  zemědělský výrobek kraje. O moc víc toho ale už nedělá.

"Už dříve jsme navrhovali, aby kraj vítězné výrobky odebíral do svých  nemocnic, škol, domovů důchodců. Tím by výrobcům pomohl s odbytem. Jenže jsme to  neprosadili," naznačil majitel zlínského zemědělského holdingu Lukrom Zdeněk Červenka.

Podle něj by kraj mohl začít finančně podporovat některé zajímavé zemědělské  projekty. Ke vzniku koncernu podle vzoru Čuba je však skeptický. "Vrátili bychom  se do dob socialismu," myslí si Červenka.

Takže: kompetence omezené, koncern nereálný. Co tedy bude moci Čuba vlastně dělat?

Odpověď není těžká - uplatnit váhu své osobnosti.

"Z pozice na kraji zemědělství moc neovlivní, ale mohl by pomoci v politické  rovině a zasadit se o prosazení potřebných změn. Schopnosti má a je i  populární," navrhuje šéfka zlínské agrární komory Jana Brázdilová.

I další zemědělci si myslí, že právě v lobbování u poslanců či vlády by mohla  být Čubova parketa.

Přestože byl členem KSČ a je spojený se strukturami totalitního režimu,  respekt má téměř všude. Vždyť už jen to, že mu vedení kraje přichystá speciálně upravený resort, je výmluvné.

"Mohl by tlačit na politiky, aby měnili zákony. Je praktik, ví co zemědělství  potřebuje," podotkl Jindřich Václavek, spolumajitel zemědělského družstva Zemet  v Tečovicích. O koncernu má ale také pochybnosti.

Budu zemědělce přemlouvat, aby se spojili, plánuje Čuba

František Čuba má vizi: zemědělství může prosperovat jen tehdy, pokud se  menší i větší podniky spojí do koncernu, který bude připomínat někdejší JZD  Slušovice, jemuž šéfoval.

Neví ale, jak moc se mu bude dařit tyto názory prosazovat z postu krajského  radního přes zemědělství. "V každém případě je prosazovat budu. Uvidíme, jak  úspěšně," poznamenal šestasedmdesátiletý Čuba.

Jako krajský politik to ale zemědělcům nenařídíte. Co budete reálně moci  dělat?

Doporučovat a přemlouvat. V konečné fázi se budou muset zemědělci  sami rozhodnout, jak chtějí své podniky dál rozvíjet.

Myslíte si, že je pro ně koncern přijatelný?

To nevím. Ale většina  zemědělských podniků je spokojená s tím, že má nějaký majetek, o prosperitu se  nezajímá.

Takže váš plán by mohl být jejich budoucnost?

Jsem přesvědčen, že  ano. Ve světě jsou silné globalizované firmy, které se i u nás prosazují na úkor  ostatních. Je to stejná pozice, jako když dříve jednal silný podnik s udřeným  soukromým zemědělcem. Zemědělci by měli hledat cestu, jak se této zátěže zbavit.

Myslíte si, že k tomu jsou přístupní?

Někteří ano. Aby však mohl  koncern fungovat, tak se musí spojit více podniků, nestačí jen pár.

 


Zdroj: iDNES.cz, 26. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 06:41