Agris.cz - agrární portál

Vinařský fond má novou radu, vinaři v ní mají devět členů

26. 10. 2012 | ČTK

Vinařský fond má novou radu. Vinaři a vinohradníci v ní mají devět členů, po jednom ministerstvo zemědělství (MZe) a Jihomoravský kraj. Novou radu dnes jmenoval ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Předchozí radě skončil mandát 6. října. Názor na existenci fondu, přes který ročně protečou dotace za desítky milionů korun, v poslední době rozděluje tuzemské vinaře.    

Členy nově jmenované rady jsou za vinařské organizace a podniky šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray, místopředseda VOC Mikulov Hynek Holánek či ředitel akciové společnosti Znovín Znojmo Pavel Vajčner. V radě budou dále zasedat Petr Marcinčák, Ondřej Beránek, Liana Hrabálková, Jaroslav Javornický, Stanislav Rudolfský, a Miroslav Hrabal. Ministerstvo zemědělství bude v radě jako doposud zastupovat Martin Prudel. Jihomoravský kraj zatím podle mluvčího MZe Jana Žáčka jméno svého nového zástupce v radě nezveřejnil.    

Mezi novými radními naopak chybí kandidáti Vinařské asociace, zastupující malé domácí vinaře, která do rady nominovala tři osoby. Podle Petra Marka z asociace je sice jejím členem nově jmenovaný Javornický, ten je však zároveň v konkurenčním Svazu vinařů a za asociaci do rady nekandidoval.    

Letos v únoru založená asociace kritizuje Svaz vinařů i Vinařský fond. Tomu například vytýká to, že straní velkým firmám a podporuje lahvování vín, a nikoli samotné domácí vinařství. Asociace chce vinařský fond zrušit či transformovat. Bendl se ale v červencovém rozhovoru pro ČTK vyslovil pro zachování fondu v současné podobě.    

 Vinařský fond v posledních letech hospodaří se 70 až 80 miliony korun ročně. Kromě vinařských akcí fond podporuje účast vinařů na zahraničních výstavách, financuje také náklady spojené s logem Vína z Moravy, Vína z Čech a podporuje Svatomartinské víno. Do fondu platí stát, vinaři, obce, sponzoři i kraje. Z každého litru vína vyrobeného v ČR odvádí firmy 50 haléřů, pokud vyrobí více než 1000 litrů ročně. Firmy platí také 350 korun z každého hektaru vinice.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:30