Agris.cz - agrární portál

Genové technologie vedou k vyšší spotřebě pesticidů

26. 10. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Během 16 let pěstování geneticky modifikovaných rostlin v USA stouplo používání pesticidů o 7 %. A až budou na trh uvedeny GM odrůdy, u nichž v současné době probíhá registrační řízení, mohlo by to být ještě více. To uvádí nedávno publikovaná studie University Washington.

Pro výzkumy byly použity oficiální údaje ministerstva zemědělství USDA, cituje ze studie informační služba Gentechnik (Informationsdienst Gentechnik). Podle ní pěstování rostlin rezistentních vůči herbicidům, které přežívají aplikaci chemikálií jako Roundup (úč. l. glyfosát), vedlo v letech 1996 – 2011 k nárůstu spotřeby postřiků o 239 mil. kg. Farmáři však pěstováním geneticky modifikovaných rostlin, které samy vytvářejí toxin k ochraně proti hmyzu, aplikovali zhruba o 56 mil. kg méně insekticidů. Sečteno, podtrženo – spotřeba pesticidů se zvýšila o 183 mil. kg.

Jak informační služba dále uvádí, vědci však započítávají také toxiny produkované samotnými rostlinami. Z tohoto pohledu množství toxinů na poli přirozeně stouplo. Rostliny by mohly dokonce vyprodukovat více toxinů, než kolik farmáři aplikují. Jako příklad je uváděna mimo jiné kukuřice SmartStax společnosti Monsanto a Dow AgroSciences. V důsledku toho je kontaminace insekticidy na hektar devatenáctkrát vyšší, než při průměrné aplikaci farmáři.

S obavami hledí vědci také na přibývající rezistenci. Stále více tzv. superplevelů by mohlo přežívat ošetření herbicidy, v důsledku čehož by farmáři museli zvyšovat dávky nebo častěji provádět postřiky. Tím by masivně stouply náklady – uvádí se od 50 do 100 % na hektar. Za řešení výrobci považují prodloužení registrace starých sporných přípravků na ochranu rostlin, jako je např. kyselina dichlorfenoxyoctová (2,4-D).

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-USA-7-mehr-Pflanzenschutzmittel-durch-Gentechnik-965477.html


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 26. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:48