Agris.cz - agrární portál

U Dublovic na Příbramsku začal výlov Krčínova rybníku Musík

26. 10. 2012 | ČTK

Nedaleko Dublovic na Příbramsku začal výlov rybníku Musík, který je jedním z posledních větších vodních děl Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan. Během dneška a soboty by mělo být vyloveno 50.000 až 60.000 tun ryb, řekl ČTK Oldřich Pecha ze společnosti Štičí líheň - Esox.    

"Je to klasický slavnostní výlov jako každý rok. Máme živou hudbu, občerstvení na hrázi, rybí speciality i živé ryby," uvedl Pecha. Kilogram kapra první třídy je k dostání za 59 korun a výběrového za 69 Kč.    

Největší atrakcí jsou letos podle Pechy bílí sumci z rybníku Košín na Táborsku, který je kvůli odbahnění Jordánu dva roky vypuštěný. Sumci se proto museli dočasně přestěhovat do Musíku. "To je asi největší atrakce, protože tito albíni měří kolem dvou metrů a váží skoro 50 kilogramů," poznamenal Pecha. Po vylovení budou vypuštěni zpátky do rybníka.    

Musík se nachází mezi Dublovicemi a Nalžovicemi. Se svými zhruba 50 hektary je největším rybníkem na Sedlčansku; pojme až 1,2 milionu metrů krychlových vody. Jeho vypouštění před výlovem, který se koná každoročně, trvá tři týdny.    

Rybník Musík je zároveň jedinečnou ornitologickou lokalitou. Byl tam zjištěn například výskyt orla mořského, bekasiny otavní, poláka malého, potápky roháče a z obojživelníků kuňky obecné. Z rostlin se vyskytuje vzácný kamyšník vrcholičnatý.

Velkým pomocníkem se Krčínovo dílo ukázalo být při ničivých záplavách v roce 2002. Tehdy Musík zadržel o třetinu vody víc než jindy, a přispěl tak ke zmírnění následků povodňové kalamity.


Zdroj: ČTK, 26. 10. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 19:43